Κέρδη από κρυπτονομίσματα: Πώς να τα προστατέψετε

23 Αυγούστου, 2021

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν την αξία των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτικό αγαθό. Τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μεγάλα και γι’ αυτό πολλοί επενδυτές μελετούν την αγορά κρυπτονομισμάτων, παρά το ότι υπάρχει ρίσκο στην επένδυση.

Φυσικά κάθε επένδυση έχει ένα ποσοστό ρίσκου. Αυτό, όμως, δεν αποθαρρύνει τους αναλυτικά σκεπτόμενους επενδυτές ανά τον κόσμο. Άλλωστε τα success stories από το χώρο του cryptocurrency, δείχνουν ότι είναι μια κερδοφόρα επιλογή στην επενδυτική στρατηγική ιδιωτών και εταιρειών.

Τα cryptos στη ζωή μας

Περισσότερα από οχτώ χιλιάδες κρυπτονομίσματα είναι διαθέσιμα προς επένδυση, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 51 εκατομμύρια ενεργοί crypto traders.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα χωρίς φυσική υπόσταση. Η παραγωγή τους γίνεται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η διακίνησή τους ακολουθεί τη λογική του blockchain.

Με τη διάδοση της χρήσης cryptos, δημιουργήθηκε μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία και αύξηση στην ταχύτητα έκβασης επενδυτικών κεφαλαίων. Οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών μπορούν πλέον να εκτελούνται με μικρότερο κόστος και ανωνυμία σε παγκόσμιο επίπεδο

Ελληνική φορολογία και κέρδη από κρυπτονομίσματα

Πέρα από την προσωπική προσπάθεια και ανάλυση στις τάσεις των cryptos που κάνει ένας επενδυτής, καλείται να ανταπεξέλθει και στις συνθήκες φορολόγησης των κερδών του.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο και η φορολογία των κερδών από επένδυση σε cryptos είναι κάπως θολή. Αυτό που είναι, όμως, βέβαιο είναι ότι η φορολόγηση κερδοφόρας επένδυσης σε κρυπτονομίσματα λαμβάνει χώρα ως επένδυση χαρτοφυλακίου.

Ιδιώτης επενδυτής

Στην περίπτωση ιδιώτη επενδυτή, τα κέρδη του θα φορολογηθούν σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΦΕ με αρχικό συντελεστή 15%. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε άλλο εισόδημα, που

προέρχεται από κέρδη αγοροπωλησίας μετοχών χρηματιστηρίου ή από τυχερά παιχνίδια. Επίσης, τα εισοδήματα αυτά δεν απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης.

Για να υπολογίσει κανείς το καθαρό ποσό επί του οποίου θα γίνει η φορολόγηση, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα προμήθειας της ψηφιακής πλατφόρμας φιλοξενίας και διαχείρισης συναλλαγών αγοραπωλησίας.

Ως χρόνος φορολόγησης των κερδών επιλέγεται ο χρόνος που έγινε η πώληση των κρυπτονομισμάτων ή μερίδιο αυτών, ενώ τα ποσά της αρχικής επένδυσης σε crypto αποτελούν τεκμήριο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δικαιολογούνται από τον ιδιώτη κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής του δήλωσης.

Νομικά πρόσωπα

Για τα νομικά πρόσωπα και τη φορολογία από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, ισχύουν οι γενικές διατάξεις φορολογίας νομικών προσώπων της τρέχουσας περιόδου. Στην παρούσα φάση ισχύει ποσοστό φορολογίας 15%.

Παρά το ότι οι συναλλαγές σε cryptos μεταξύ νομικών προσώπων είναι εφικτές και μάλιστα δε φορολογούνται, μια τέτοια συναλλαγή δεν αντιμετωπίζεται ως επίσημος τρόπος συναλλαγής. Όμως, συναλλαγές μεταξύ συμβατικών νομισμάτων και Bitcoin θεωρούνται ανταλλαγές συναλλάγματος.

Στην Ελλάδα, εξόφληση τιμολογίων από 500€ και άνω πρέπει να γίνεται μέσω τραπεζικού συστήματος. Επομένως, η εξόφληση με cryptos δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή για τέτοιες συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση το νομοθετικό έργο για θέματα συναλλαγών σε cryptocurrencies είναι σε εξέλιξη και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να διασαφηνιστεί ο τρόπος διαχείρισης πάνω σε αυτό το θέμα.

Ίδρυση offshore και κέρδη από κρυπτονομίσματα

Η βέλτιστη λύση που δίνει ελευθερία και προστατεύει τους crypto traders, είναι η δημιουργία offshore εταιρείας. Επιλέγοντας ένα κράτος με ευνοϊκή φορολογία και φιλικό περιβάλλον για ενέργειες επιχειρείν, μπορείτε να αισθανθείτε ότι οι χρηματικές ροές από τις επενδύσεις σας σε cryptos είναι απόλυτα ασφαλείς.

Μια υπεράκτια εταιρεία προσφέρει ανωνυμία και διεθνές προφίλ στις επενδύσεις σας, επιτρέποντάς σας να αναπτύξετε την κερδοφορία σας χωρίς περιορισμούς. Η ίδρυση εταιρείας στην Αγγλία, τις Η.Π.Α. και την Κύπρο ξεκλειδώνει αμέτρητες δυνατότητες για επενδυτές, που θέλουν περισσότερα και καλύτερες συνθήκες κερδοφορίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε ένα πλάνο για σας και να βρούμε τη χρυσή τομή που θα απογειώσει την ανάπτυξη των επενδύσεών σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας