Dropshipping: Ορισμός και συμβουλές επιτυχίας

17 Ιανουαρίου, 2024

Με τη ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας και την ευρεία χρήση του διαδικτύου,  η παραδοσιακή αγοραστική συμπεριφορά του κοινού έχει αλλάξει. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στις διαδικτυακές αγορές, δίνοντας έτσι κίνητρο στους επιχειρηματίες να ασχοληθούν με το ηλεκτρονικό εμπόριο και πιο συγκεκριμένα με ένα από τα πιο δημοφιλή επιχειρηματικά μοντέλα: το dropshipping. Τι είναι όμως το dropshipping και πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση μέσω αυτού;

Τι είναι το dropshipping

Το dropshipping είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο ηλεκτρονικού εμπορίου στο οποίο ο επιχειρηματίας λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ του προμηθευτή και του τελικού αγοραστή. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο μεσάζων δεν χρειάζεται να διατηρεί απόθεμα ούτε εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στην αποστολή των προϊόντων στον πελάτη. Πώς γίνεται αυτό;

Ο πωλητής (dropshipper) δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο παρουσιάζονται τα προϊόντα του προμηθευτή του, τα οποία έχει κοστολογήσει με βάση το κέρδος που θέλει να έχει από την πώληση κάθε προϊόντος. Ο πελάτης πραγματοποιεί την αγορά μέσω αυτού του καταστήματος και η παραγγελία του αποστέλλεται αυτόματα στον προμηθευτή. Ο προμηθευτής ετοιμάζει την παραγγελία και τη στέλνει απευθείας στον πελάτη.

Πλεονεκτήματα του dropshipping

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα ασχολούνται με το dropshipping. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο ως κύρια όσο και ως δευτερεύουσα επαγγελματική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, το dropshipping:

  • απαιτεί ελάχιστο έως και μηδενικό κεφάλαιο. Μπορεί κανείς να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό του κατάστημα από την άνεση του σπιτιού, χωρίς την ενοικίαση κάποιου επαγγελματικού χώρου ή την αγορά αποθέματος.
  • συνοδεύεται από χαμηλό ρίσκο. Ακόμη κι αν δεν πραγματοποιηθεί καμία πώληση, ο dropshipper δεν μπορεί να υποστεί ζημιά, αφού δεν έχει αγοράσει απόθεμα.
  • είναι εύκολο στη διαχείριση. Αξιοποιώντας κάποια πλατφόρμα όπως το Shopify, η οποία είναι ιδιαίτερα εύχρηστη ακόμα και για άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον προγραμματισμό, μπορεί κανείς να δημιουργήσει και να διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό του κατάστημα εύκολα και γρήγορα.
  • μπορεί να προσφέρει μεγάλα περιθώρια κέρδους. Επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα και τους κατάλληλους προμηθευτές, μπορεί κανείς να έχει ένα σημαντικό περιθώριο κέρδους.

5 βήματα για μια επιτυχημένη επιχείρηση dropshipping

Μπορεί η δημιουργία και η διαχείριση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος dropshipping να είναι ιδιαίτερα εύκολη, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την πραγματοποίηση πωλήσεων. Ο ανταγωνισμός στον τομέα είναι πολύ έντονος και χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να ξεχωρίσει κανείς και να έχει τα κέρδη που επιθυμεί.

Αν ενδιαφέρεστε κι εσείς να ασχοληθείτε με το dropshipping, αυτά είναι τα πέντε βασικά βήματα για μια επιτυχημένη πορεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Λεπτομερής έρευνα αγοράς

Προτού δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, πραγματοποιήστε μια λεπτομερή έρευνα αγοράς στην περιοχή στην οποία στοχεύετε. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας προσπαθήστε να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:

  • Ποιο είναι το κοινό-στόχος σας;
  • Σε ποια προϊόντα είναι πρόθυμο να επενδύσει;
  • Πόσα χρήματα είναι πρόθυμο να ξοδέψει για αυτά τα προϊόντα;
  • Υπάρχει κάποιο κενό στην αγορά που θα μπορούσατε να καλύψετε;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε και να κοστολογήσετε τα προϊόντα που θα προβάλλετε στο κατάστημά σας. Στόχος σας θα πρέπει να είναι να προσφέρετε στους πιθανούς αγοραστές κάτι που θα θεωρήσουν ευκαιρία είτε λόγω δυσκολίας εύρεσης είτε λόγω τιμής. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

Προσεκτική επιλογή προμηθευτών

Η επιλογή των κατάλληλων προμηθευτών παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης. Καθώς ως πωλητής δεν θα ασχολείστε καθόλου με την προετοιμασία και την αποστολή των προϊόντων, θα πρέπει οι προμηθευτές που θα επιλέξετε να είναι απόλυτα αξιόπιστοι. Έτσι, θα είστε βέβαιοι ότι ο πελάτης σας θα παραλάβει άρτια την παραγγελία του εγκαίρως και θα διασφαλίσετε ότι δεν θα πληγεί η φήμη του καταστήματός σας.

Επαγγελματική παρουσία

Όσον αφορά την παρουσίασή του στον πελάτη, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα dropshipping δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα συμβατικό ηλεκτρονικό κατάστημα. Ο πελάτης δεν γνωρίζει ότι δεν παραλαμβάνει από το ίδιο το κατάστημα.

Επομένως, για να πειστεί ένας πελάτης να προβεί σε αγορά μέσω του δικού σας ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει αυτό να έχει μια πλήρως επαγγελματική εικόνα, με φροντισμένα γραφιστικά, λογότυπο, στοιχεία επιχείρησης, περιγραφές προϊόντων, όρους και προϋποθέσεις, κ.λπ.

Οι παράγοντες αυτοί προσδίδουν αξιοπιστία στο κατάστημά σας, αυξάνοντας την πιθανότητα να προχωρήσει κάποιος επισκέπτης σε αγορά.

Προώθηση ηλεκτρονικού καταστήματος

Προκειμένου να αποκτήσει επισκέπτες, το ηλεκτρονικό σας κατάστημα θα πρέπει να προβληθεί στο ευρύ κοινό. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διαφημίσετε το κατάστημά σας και να αυξήσετε τις επισκέψεις σε αυτό. Όσο περισσότεροι οι επισκέπτες, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κάποια αγορά.

Ισορροπημένη κοστολόγηση

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχει δυνατότητα για υψηλά περιθώρια κέρδους μέσω του dropshipping. Στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, πολλοί πωλητές κοστολογούν τα προϊόντα σχετικά υψηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν πιθανούς αγοραστές από την πραγματοποίηση αγοράς.

Για να έχετε τα βέλτιστα οφέλη, προσπαθήστε να κοστολογείτε τα προϊόντα στη μέση τιμή της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείστε.

Ίδρυση επιχείρησης dropshipping

Συμπερασματικά, αν επενδύσετε χρόνο και ενέργεια σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα dropshipping, αυτό μπορεί να σας αποφέρει ικανοποιητικά έσοδα ακόμα και ως παράλληλη δραστηριότητα. Όσον αφορά το γραφειοκρατικό κομμάτι, θα χρειαστεί να δηλώσετε τα έσοδα σας δημιουργώντας μια επιχείρηση.

Αν ενδιαφέρεστε για το dropshipping και θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας εταιρεία και να διαχειριστείτε τα έσοδά σας με τον βέλτιστο τρόπο, επικοινωνήστε μαζί μας.

Η εξειδικευμένη ομάδα της GoJack θα σας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με το dropshipping και θα σας καθοδηγήσει ώστε να κάνετε τα πρώτα σας επιτυχημένα βήματα στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας