Νομικές μορφές επιχείρησης: Ποιες είναι οι διαφορές τους

8 Ιανουαρίου, 2024

Μία από τις πρώτες επιλογές που καλείται να κάνει ένας νέος επιχειρηματίας αφορά τη νομική μορφή της επιχείρησης που θα ιδρύσει. Ανάλογα με τον αριθμό των μετόχων, το κεφάλαιο και τον σκοπό της επιχείρησης, υπάρχουν αντίστοιχες μορφές που καλύπτουν κάθε περίπτωση. Ποιες είναι όμως οι νομικές μορφές επιχείρησης και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους;

Κατηγορίες επιχειρήσεων

Όλα τα είδη επιχειρήσεων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τις εταιρικές επιχειρήσεις. Όπως φαίνεται και από τον χαρακτηρισμό τους, οι ατομικές επιχειρήσεις είναι εκείνες που ανήκουν σε ένα άτομο, το οποίο έχει και τη διαχείρισή τους. Από την άλλη, οι εταιρικές επιχειρήσεις ή αλλιώς «εταιρείες», ανήκουν σε περισσότερα από ένα άτομα (εταίρους).

Τι είναι η ατομική επιχείρηση;

Η ατομική επιχείρηση είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές επιχειρήσεων, λόγω της ευκολίας ίδρυσης και διαχείρισής της. Ο ιδρυτής της είναι ταυτόχρονα και ο διαχειριστής της, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που την αφορούν.

Το βασικότερο πλεονέκτημα της ατομικής επιχείρησης είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις για την ίδρυσή της και δεν απαιτείται από τον νόμο ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο προκειμένου να συσταθεί. Η γραφειοκρατική διαδικασία για την έναρξη είναι απλή και ολοκληρώνεται γρήγορα. Επιπλέον, ο επιχειρηματίας έχει την ελευθερία να προβεί σε όποιες κινήσεις θεωρεί ωφέλιμες για την επιχείρησή του, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση άλλων μετόχων.

Από την άλλη, ως μόνος υπεύθυνος ο ιδρυτής της επιφορτίζεται με όλες τις ευθύνες που την αφορούν, γεγονός που σημαίνει ότι η ανάπτυξή της εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές του γνώσεις και την οικονομική του δυνατότητα.

Εταιρικές επιχειρήσεις

Αντίθετα με τις ατομικές, οι εταιρικές επιχειρήσεις υφίστανται ακόμη έναν διαχωρισμό. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες: τις προσωπικές, τις κεφαλαιουχικές και τις μικτές εταιρείες.

Προσωπικές εταιρείες

Στις προσωπικές εταιρείες η έμφαση δίνεται στα πρόσωπα (εταίρους) που συστήνουν την εταιρεία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Ομόρρυθμες (Ο.Ε.) και οι Ετερόρρυθμες (Ε.Ε.) εταιρείες.

Τι είναι η Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)

Για την ίδρυση μιας Ομόρρυθμης Εταιρείας (Ο.Ε.) απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν κοινό εμπορικό σκοπό. Όλοι οι εταίροι είναι πλήρως και εξίσου υπεύθυνοι για τη διοίκηση της εταιρείας, ωστόσο η διαχείρισή της μπορεί να ανατεθεί σε έναν ή περισσότερους από αυτούς.

Όπως και στις ατομικές επιχειρήσεις, δεν απαιτείται συγκεκριμένο κεφάλαιο για την ίδρυσή της, η διαδικασία έναρξης είναι γρήγορη και η τήρηση βιβλίων είναι αρκετά απλή. Ωστόσο, ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι η εταιρική περιουσία δεν διαχωρίζεται από την προσωπική περιουσία κάθε εταίρου. Έτσι, σε περίπτωση πτώχευσης, οι εταίροι κινδυνεύουν να χάσουν την προσωπική τους περιουσία.

Τι είναι η Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)

Ετερόρρυθμη χαρακτηρίζεται μία εταιρεία που απαρτίζεται από πολλούς εταίρους με διαφορετικές υποχρεώσεις και δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, οι εταίροι χωρίζονται στα ομόρρυθμα και στα ετερόρρυθμα μέλη.

Τα ομόρρυθμα μέλη έχουν δικαιώματα διοίκησης και διαχείρισης της εταιρείας και διατηρούν την πλήρη ευθύνη για τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Από την άλλη, τα ετερόρρυθμα μέλη συμμετέχουν με ένα συγκεκριμένο ποσό στην εταιρεία και η ευθύνη που τους αναλογεί είναι αντίστοιχη αυτού του ποσού. Η συμμετοχή τους μπορεί να είναι χρηματική ή πρακτική (π.χ. με την παροχή εξοπλισμού, τεχνογνωσίας κ.ά.). Τα ετερόρρυθμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά όχι στη διαχείρισή της.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τα ομόρρυθμα μέλη είναι αντίστοιχα αυτών της ομόρρυθμης εταιρείας. Τα ετερόρρυθμα μέλη επωφελούνται από το γεγονός ότι η ευθύνη τους είναι περιορισμένη, ενώ το βασικό μειονέκτημα για αυτά είναι ότι δεν συμμετέχουν στη διαχείρισή της.

Μικτές εταιρείες

Οι μικτές εταιρείες αποτελούν έναν συνδυασμό στοιχείων των προσωπικών και των κεφαλαιουχικών εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση τόσο στα πρόσωπα που τις απαρτίζουν όσο και στο και στο εταιρικό κεφάλαιο. Στις μικτές εταιρείες ανήκει η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.).

Τι είναι η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)

Ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) ορίζεται μια εταιρεία που έχει εταιρικό κεφάλαιο, το οποίο χωρίζεται σε εταιρικά μερίδια για κάθε μέλος της.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μιας Ε.Π.Ε. είναι ότι η ευθύνη των εταίρων περιορίζεται στο ποσό του εταιρικού τους μεριδίου. Επομένως, δεν διακινδυνεύουν την προσωπική τους περιουσία. Από την άλλη, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης έχει υψηλό λειτουργικό κόστος και πιο σύνθετες διαδικασίες σε σχέση με τις νομικές μορφές επιχείρησης που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Κεφαλαιουχικές εταιρείες

Αντίθετα με τις προσωπικές, στις κεφαλαιουχικές εταιρείες η έμφαση δίνεται στην εξασφάλιση και διατήρηση του κεφαλαίου της εταιρείας, ανεξαρτήτως των ατόμων που την απαρτίζουν. Στις κεφαλαιουχικές εταιρείες ανήκουν οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (Ι.Κ.Ε.) και οι Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.).

Τι είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.)

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε) είναι μια εταιρεία που διαθέτει το δικό της κεφάλαιο, το οποίο διαχωρίζεται από την προσωπική περιουσία των μελών της. Επομένως, και σε αυτή τη νομική μορφή οι εταίροι έχουν περιορισμένη ευθύνη.

Στην περίπτωση της Ι.Κ.Ε. υπάρχουν τρεις διαθέσιμες επιλογές εισφορών για τους εταίρους. Έτσι, οι εταίροι μπορούν να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν με κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές ή εγγυητικές εισφορές στην επιχείρηση.

Η Ι.Κ.Ε. αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των επιχειρηματιών, καθώς το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας της είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες κεφαλαιουχικές εταιρείες. Όπως κάθε κεφαλαιουχική εταιρεία όμως, υποχρεούται στην τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Τι είναι η Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.)

Η Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) είναι μια εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ελάχιστο κεφάλαιο τα 25.000 ευρώ. Η εταιρεία εκδίδει μετοχές, οι οποίες διανέμονται στους μετόχους της ανάλογα με το ύψους του κεφαλαίου που έχουν επενδύσει. Όπως και στις άλλες κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη.

Λόγω του ύψους του απαιτούμενου ελάχιστου κεφαλαίου, αυτή η νομική μορφή επιχείρησης επιλέγεται συνήθως από εταιρείες μεγαλύτερου μεγέθους. Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται η δυνατότητα συμμετοχής στο Χρηματιστήριο και η εύκολη διαβίβαση των μετοχών σε άλλους εταίρους. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, τα βασικότερα είναι το υψηλό αρχικό κεφάλαιο, η υψηλή φορολογία και οι περίπλοκες διαδικασίες λειτουργίας και διαχείρισης.

Τι είναι η Start-Up (Νεοφυής επιχείρηση)

Η Start-Up ή αλλιώς «Νεοφυής επιχείρηση» είναι μια επιχείρηση με ορισμένη χρονική διάρκεια, η οποία στοχεύει σε ταχεία ανάπτυξη. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι βασίζεται σε μια καινοτόμα ιδέα, η οποία προσελκύει επενδυτές που χρηματοδοτούν την επιχείρηση, ώστε να προωθείται η ανάπτυξή της.

Μια επιτυχημένη Start-Up συνήθως αλλάζει νομική μορφή και μετατρέπεται σε Ι.Κ.Ε. ή Ε.Π.Ε. μέσα στα δύο πρώτα έτη λειτουργίας της. Το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί να αποφέρει μεγάλα έσοδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής της. Από την άλλη, η ίδρυσή της συνοδεύεται από μεγάλο ρίσκο, καθώς λαμβάνει χρηματοδότηση για ένα καινοτόμο εγχείρημα που δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα επιτύχει.

Επιλογή νομικής μορφής επιχείρησης

Όπως είδαμε, για να επιλέξει κανείς την κατάλληλη νομική μορφή για την επιχείρησή του, θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ύπαρξη εταιρικού κεφαλαίου, τον αριθμό των εταίρων, το αντικείμενό της, κ.λπ.

Κάθε μία από τις νομικές μορφές επιχείρησης που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχει τις δικές της λειτουργικές και φορολογικές απαιτήσεις. Επομένως, η επιλογή της νομικής μορφής θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή κι αφού ο επιχειρηματίας έχει ενημερωθεί πλήρως για όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Αν βρίσκεστε σε αναζήτηση της κατάλληλης νομικής μορφής για την επιχείρηση που έχετε αποφασίσει να ιδρύσετε, απευθυνθείτε στην GoJack. Μια ολοκληρωμένη ομάδα που αποτελείται από εξειδικευμένους λογιστές, νομικούς και επιχειρηματικούς συμβούλους θα μελετήσει τις επιχειρηματικές σας ανάγκες και θα σας προτείνει τις πιο συμφέρουσες λύσεις για μια επιτυχημένη αρχή στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας