Offshore για freelancers: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

20 Δεκεμβρίου, 2023

Με την όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση των ψηφιακών υπηρεσιών, ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν το ελεύθερο επάγγελμα αυξάνεται ραγδαία. Καθώς αυξάνεται παράλληλα και η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, όλο και περισσότεροι freelancers αναζητούν την ιδανική λύση για την ίδρυση της δικής τους εταιρείας. Μία από τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτή την αναζήτηση είναι και η ίδρυση μιας εταιρείας offshore. Είναι όμως μια καλή επιλογή για ελεύθερους επαγγελματίες; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα μιας εταιρείας offshore για freelancers;

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει μια offshore σε έναν freelancer

Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι οι offshore εταιρείες εξυπηρετούν μόνο επιχειρηματίες με πολλαπλές επιχειρήσεις και τεράστια έσοδα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Μια offshore μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε freelancers που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Χαμηλότερη φορολογία

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που οδηγεί τους περισσότερους στην ίδρυση μιας offshore είναι η χαμηλότερη φορολογία που επιβάλλουν συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να προσελκύσουν επιχειρηματίες. Ανάλογα με τη χώρα που θα επιλέξει κανείς, μπορεί να επιβληθεί μηδενικός φόρος στις πωλήσεις της επιχείρησης ή ένας χαμηλός φορολογικός συντελεστής.

Σε συνδυασμό με τη μη υποχρέωση προκαταβολής φόρου και το υψηλό όριο αφορολόγητου σε κάποιες χώρες, η χαμηλή φορολογία επιτρέπει σε έναν freelancer να απολαμβάνει ένα μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. Το κεφάλαιο που εξοικονομείται, παρέχει μια επιπλέον ασφάλεια στον επαγγελματία, ενώ παράλληλα του αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια επένδυσης για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής του.

Απαλλαγή Φ.Π.Α.

Οι περισσότερες χώρες που θεωρούνται ιδανικές για την ίδρυση μιας offshore, απαλλάσσουν πλήρως τους επιχειρηματίες από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. Έτσι, ο freelancer μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανταγωνιστικές τιμές, καταθέτοντας οικονομικότερες προσφορές στους πελάτες του. Με αυτόν τον τρόπο, ένας freelancer που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της καριέρας του μπορεί να αναπτύξει γρήγορα το πελατολόγιό του, διατηρώντας ένα καλό ποσοστό κέρδους.

Μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές

Επιλέγοντας την κατάλληλη έδρα για την επιχείρησή του (για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο) ένας freelancer μπορεί να έχει πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, τα σταθερά έξοδα της επιχείρησης μειώνονται ακόμα περισσότερο, επιτρέποντας στον επαγγελματία να έχει μεγαλύτερα κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Χαμηλότερο κόστος φιλοξενίας και λογιστικών

Ένας freelancer που έχει επιλέξει τους κατάλληλους λογιστικούς συμβούλους για την offshore επιχείρησή του, εξοικονομεί επίσης σημαντικά ποσά από τις υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης και φιλοξενίας που του προσφέρουν.

Μια εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων διαχείρισης offshore μπορεί να παρέχει στον επιχειρηματία τη φορολογική έδρα που χρειάζεται με μια ελάχιστη χρέωση, βοηθώντας τον έτσι να εξοικονομήσει χρήματα από την ενοικίαση ενός χώρου. Παράλληλα, η σωστή αξιοποίηση όλων των φορολογικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα που θα επιλέξει ο freelancer, μειώνει τις απαιτούμενες από το κράτος λογιστικές διαδικασίες, μειώνοντας αντίστοιχα το κόστος των λογιστικών υπηρεσιών.

Μεγαλύτερο κύρος

Μια έδρα στο εξωτερικό προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στην επιχείρηση. Αποτελεί ιδανική λύση για freelancers που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε πελάτες σε άλλες χώρες. Είναι επίσης ωφέλιμη όμως και για ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς δίνει την εικόνα μιας αναπτυγμένης επιχείρησης με ευρύ πεδίο δραστηριότητας.

Πιθανά μειονεκτήματα offshore για freelancers

Όπως κάθε είδος εταιρείας, οι εταιρείες offshore έχουν κάποια πιθανά μειονεκτήματα κατά περίπτωση, ανάλογα με το αντικείμενο του freelancer, τις συναλλαγές που πραγματοποιεί κ.λπ.

Παρακολούθηση αλλαγών στη νομοθεσία της χώρας

Η δημιουργία μιας offshore επιχείρησης απαιτεί την παρακολούθηση πιθανών αλλαγών στη νομοθεσία και τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις στη χώρα όπου εδρεύει η επιχείρηση, ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη και ασφαλής λειτουργία της.

Συνήθως, οι χώρες που έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ίδρυση offshore, παρέχουν ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον χωρίς συχνές αλλαγές στη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως για κάθε νέα εξέλιξη και να λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα για την επιχείρησή του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η συνεργασία με μια αξιόπιστη ομάδα λογιστών με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση offshore. Έτσι, οι εξειδικευμένοι συνεργάτες θα παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και θα ενημερώνουν εγκαίρως τον freelancer για όλες τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Ενδεχομένως περίπλοκες διαδικασίες ανάληψης μετρητών

Ανάλογα με το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγει κανείς τον επαγγελματικό του λογαριασμό, το νόμισμα στο οποίο γίνονται οι συναλλαγές και τη χώρα στην οποία εδρεύει η επιχείρηση, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα βήματα προκειμένου να μεταφερθούν τα χρήματα στον προσωπικό λογαριασμό του freelancer και να γίνει ανάληψη μετρητών.

Ωστόσο, υπάρχουν πλέον σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Revolut, η Wise, κ.ά. όπου μπορεί κανείς να δημιουργήσει επαγγελματικό και προσωπικό λογαριασμό. Έτσι, μπορεί να διαχειρίζεται τα έσοδα του με τον τρόπο που επιθυμεί εύκολα, γρήγορα και χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις, ακόμα και στη μετατροπή συναλλάγματος.

Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος μπορεί να καθοδηγήσει τον freelancer ώστε να επιλέξει την πλατφόρμα ή το τραπεζικό ίδρυμα που τον συμφέρει περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες του.

Αδυναμία αίτησης για κρατικές επιδοτήσεις

Ως ιδιοκτήτης εταιρείας που εδρεύει στο εξωτερικό, ένας freelancer δεν δικαιούται να υποβάλλει αίτηση για κρατική επιδότηση στην Ελλάδα, ακόμα κι αν η επιδότηση που έχει ανακοινωθεί αφορά το δικό του αντικείμενο εργασίας.

Ίδρυση offshore για freelancers

Συμπερασματικά, η ίδρυση μιας offshore είναι μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή για freelancers, καθώς προσφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη που διευκολύνουν την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Ωστόσο, για την ομαλή λειτουργία της και την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων που τη συνοδεύουν, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων και λογιστών που θα υποστηρίζει και θα καθοδηγεί τον επαγγελματία.

Η ολοκληρωμένη ομάδα νομικών, λογιστών και επιχειρηματικών συμβούλων της GoJack διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στην ίδρυση και διαχείριση offshore για freelancers. Ως εκ τούτου, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη χώρα για να δημιουργήσετε τη δική σας offshore και να σας καθοδηγήσει για την επιτυχημένη διαχείρισή της.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να σας κάνουμε τις ιδανικές προτάσεις για τους δικούς σας επαγγελματικούς στόχους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας