Μπορώ να ανοίξω offshore; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

14 Ιουνίου, 2023

Μπορώ να ανοίξω offshore; Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεχόμαστε πολύ συχνά, από επιχειρηματίες που ερχόμαστε σε επαφή. Πρόκειται για επαγγελματίες που είτε ενδιαφέρονται να ανοίξουν την πρώτη τους επιχείρηση, είτε θέλουν να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με καλύτερη φορολόγηση και περισσότερα οικονομικά οφέλη.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, είναι  μπερδεμένοι σχετικά με τις προϋποθέσεις σύστασης μιας offshore εταιρείας και τα οφέλη που μπορεί να έχουν από αυτή. Δυστυχώς όχι άδικα, αφού πολύς λόγος έχει γίνει στην Ελλάδα για τις υπεράκτιες εταιρείες. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι οι εταιρείες offshore;

Ο όρος «offshore company» πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία για να περιγράψει τις εταιρείες που δημιουργούνταν «μακριά από τις ακτές» της Μεγάλης Βρετανίας. Με τον καιρό, ο όρος επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει όλες εκείνες τις εταιρείες των οποίων η φορολογική έδρα διαφέρει από τη χώρα δραστηριοποίησής τους. Με λίγα λόγια, ως offshore (στα ελληνικά «υπεράκτια» ή «εξωχώρια» ή «υπερπόντια» ή «υπερόρια») ορίζεται η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε διαφορετική χώρα από τον τόπο ίδρυσής της, στον οποίο απολαμβάνει ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.

Μπορώ να ανοίξω offshore εταιρεία;

Σε έναν επιχειρηματία που ξεκινά τώρα τη δράση του, η ίδρυση μιας εταιρείας (πόσο δε μάλλον μιας offshore) ίσως φαντάζει πολύπλοκη υπόθεση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η τυπική διαδικασία έναρξης είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο θα φανταζόμασταν. Συγκεκριμένα, για την ίδρυση μιας υπεράκτιας εταιρείας,  οι μόνες προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση, αφορούν στους παρακάτω παράγοντες:

  • όριο ηλικίας: τα ιδρυτικά μέλη της υπεράκτιας εταιρείας θα πρέπει να θεωρούνται ενήλικα στην χώρα στην οποία ιδρύεται η εταιρεία.
  • έγγραφο ταυτοποίησης: ένα αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου του ιδρυτικού μέλους είναι απαραίτητο για την ίδρυση της εταιρείας.
  • δικαιολογητικά: θα χρειαστείτε την αίτηση με το όνομα της εταιρείας και τα στοιχεία των μετόχων και ένα αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ ή Bank Statement.

Ανάλογα με τη χώρα στην οποία θα επιλέξετε να ιδρύσετε την εταιρεία σας, ενδεχομένως να χρειαστούν κάποια επιπλέον βήματα. Για παράδειγμα μπορεί να φανεί αναγκαία η συμβολαιογραφική θεώρηση του καταστατικού, ή η κατάθεση ενός ελάχιστου ποσού για τη δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού.

Η διερεύνηση των περαιτέρω διαδικασιών που μπορεί να απαιτούνται στη χώρα επιλογής, καθώς και η προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων, ανατίθεται συνήθως σε μια έμπειρη ομάδα. Σε αυτή εντάσσονται έμπειροι επιχειρηματικοί σύμβουλοι, λογιστές και νομικοί. Αυτοί μπορούν, μάλιστα, να φέρουν εις πέρας ολόκληρη τη διαδικασία σύστασης της offshore εταιρείας, χωρίς τη δική σας παρουσία, με μια απλή εξουσιοδότηση.

Ποια χώρα είναι ιδανικότερη για ίδρυση offshore;

Στην προσπάθειά τους για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, υπάρχουν πολλά κράτη που θεσπίζουν φορολογικές διατάξεις που τους εξασφαλίζουν μια θέση ανάμεσα στους λεγόμενους ‘φορολογικούς παραδείσους. Τα οφέλη που απολαμβάνει κανείς από την ίδρυση μιας υπεράκτιας εταιρείας σε αυτά τα κράτη, δεν περιορίζονται μόνο στη χαμηλότερη (κατά περίπτωση έως και μηδενική) φορολόγηση, αλλά και σε διευκολύνσεις κατά τη σύσταση της εταιρείας, ευνοϊκότερη νομοθεσία κ.ά.

Η επιλογή της ιδανικής έδρας για ίδρυση offshore εξαρτάται λοιπόν από τα οφέλη που θα θέλατε να αποκομίσετε από αυτήν, καθώς και από τη δραστηριότητά σας. Για παράδειγμα, ανάλογα με τις επιχειρηματικές σας ανάγκες, ίσως είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε μια υπεράκτια εταιρεία σε μια χώρα που χρησιμοποιεί το ίδιο νόμισμα με τη δική σας (π.χ. στην Κύπρο). Ίσως πάλι, να σας συμφέρει περισσότερο να επιλέξετε μια έδρα σε χώρα με διαφορετικό νόμισμα (π.χ. στο Delaware των Η.Π.Α.). Μια ομάδα επιχειρηματικών συμβούλων θα σας βοηθήσει να κάνετε την επιλογή που θα ικανοποιεί περισσότερο τους δικούς σας στόχους.

Για ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι κατάλληλη η ίδρυση υπεράκτιας εταιρείας;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η απόφαση ίδρυσης μια υπεράκτιας εταιρείας εξαρτάται αποκλειστικά από τους επιχειρηματικούς σας σκοπούς. Ο θεσμός των offshore διευρύνεται διαρκώς, ώστε να καλύπτει όλο και περισσότερους τομείς δραστηριοτήτων. Αντίστοιχα διευρύνεται τόσο το ελληνικό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, όσο και αυτό των ‘φορολογικών παραδείσων’.

Ως γενική εικόνα, οι πιο κοινοί τύποι offshore εταιρειών είναι οι παρακάτω:

  • Εταιρείες χαρτοφυλακίου
  • Εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
  • Εταιρείες αδειών-δικαιωμάτων
  • Εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών
  • Εταιρείες επενδύσεων
  • Τραπεζικές εταιρείες
  • Εταιρείες αντιπροσώπευσης
  • Ναυτιλιακές εταιρείες
  • Ασφαλιστικές εταιρείες
  • Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων
  • Εταιρείες με αντικείμενο τη χρηματοδοτική μίσθωση

Έχει παρατηρηθεί ότι, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς, απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη από τη σύσταση υπεράκτιας εταιρείας, γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερους σε αυτή την επιλογή. Ωστόσο, η λίστα αυτή είναι ενδεικτική και δεν αποκλείει την πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποια υπεράκτια εταιρεία με άλλον τομέα δραστηριοποίησης.

Πώς μπορώ να μάθω αν είναι η κατάλληλη επιλογή για μένα;

Αν αναρωτιέστε «Μπορώ να ανοίξω offshore εταιρεία;», η σωστή απάντηση είναι «κατά πάσα πιθανότητα, ναι». Θα πρέπει, ωστόσο, να βεβαιωθείτε ότι η ίδρυση μιας υπεράκτιας εταιρείας εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά σας και ότι όλη η διαδικασία θα γίνει σωστά, ώστε να μην διατρέχει κανέναν κίνδυνο η επιχείρησή σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μια ομάδα ειδικών που θα σας κατευθύνει καταλλήλως.

Στην GoJack, διαθέτουμε μια πλήρη ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων, η οποία περιλαμβάνει λογιστές, νομικούς και συμβούλους επενδύσεων που μελετούν με προσοχή την υπόθεσή σας και σας προτείνουν τις ιδανικές λύσεις με βάση τις δικές σας εξατομικευμένες ανάγκες. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε την πλήρη διαδικασία ίδρυσης της εταιρείας με απόλυτη εχεμύθεια και επαγγελματισμό. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να συζητήσουμε τους δικούς σας επιχειρηματικούς στόχους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας