Οι χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι

13 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι λεγόμενοι «φορολογικοί παράδεισοι» έχουν απασχολήσει πολύ τις φορολογικές αρχές σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Όλο και περισσότερες πολυεθνικές και μη εταιρείες επιλέγουν να ιδρύσουν ή να μεταφέρουν την έδρα τους σε κάποιον «φορολογικό παράδεισο», προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα φορολογικά οφέλη που τους προσφέρει. Τι ορίζουμε όμως ως «φορολογικό παράδεισο» και ποιες χώρες αντιμετωπίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι από την ελληνική νομοθεσία;

Τι είναι ένας φορολογικός παράδεισος 

Ο όρος «φορολογικός παράδεισος» (ή αλλιώς «φορολογικό καταφύγιο») προέρχεται από τον αγγλικό όρο «tax haven».

Γενικότερα, ως «φορολογικοί παράδεισοι» θεωρούνται τα κράτη που επιβάλλουν σε ξένες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα ελάχιστες ή ακόμα και μηδενικές φορολογικές επιβαρύνσεις για τις τραπεζικές τους καταθέσεις.

Επιπλέον, αυτά τα κράτη συνήθως προστατεύουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν εκεί τις τραπεζικές τους καταθέσεις, μη παρέχοντας πληροφορίες για φορολογικά θέματα σε άλλα κράτη. Αυτή η άρνηση συνεργασίας με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών, σε συνδυασμό με τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε ξένες επιχειρήσεις, καθιστά συχνά τις χώρες αυτές φιλόξενο έδαφος για πρακτικές φοροαποφυγής.

Ορισμός του «φορολογικού παράδεισου» σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία

Για να χαρακτηριστεί μια χώρα ως «φορολογικός παράδεισος» στην Ελλάδα, θα πρέπει να ανήκει στα «Μη συνεργάσιμα κράτη» ή στα «Κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Μη συνεργάσιμα κράτη

Ως μη συνεργάσιμα κράτη ορίζονται τα κράτη εκείνα που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία έχουν ελεγχθεί από τον Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ως προς τις πρακτικές τους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διαφάνεια σε φορολογικά ζητήματα και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «σε μεγάλο βαθμό συμμορφούμενα». Επιπλέον, τα κράτη αυτά:

  1. δεν έχουν προχωρήσει σε σύναψη και εφαρμογή σύμβασης διοικητικής συνδρομής για φορολογικά ζητήματα με την Ελλάδα ή σε υπογραφή της Κοινής Σύμβασης Συμβουλίου της Ευρώπης – ΟΟΣΑ για τον ίδιο σκοπό.
  2. δεν έχουν δέσμευση αυτόματης ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Κατάλογος μη συνεργάσιμων κρατών

Ο κατάλογος μη συνεργάσιμων κρατών ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε να αφαιρούνται τα κράτη που προχώρησαν σε σύναψη διοικητικής σύμβασης με την Ελλάδα ή την Ε.Ε. το προηγούμενο έτος και να προστίθενται αντίστοιχα νέα κράτη που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω

«Καθορίζουμε ως κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, […] τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση […] στην Ελλάδα.»

(Α 1027 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 1539/13-03-2023).

Αυτή τη στιγμή ο κατάλογος περιλαμβάνει τα εξής 42 κράτη:

Άγιος Μαρτίνος, Αϊτή, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία,  Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Βανουάτου, Βασίλειο του Λεσότο, Βιετνάμ, Γκαμπόν, Γκάνα, Γουιάνα, Γουινέα, Γουατεμάλα, Καζακστάν, Καμπότζη, Λευκορωσία, (Δημοκρατία του) Κονγκό, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλδίβες, Μάλι, Μπαρμπάντος, Μπενίν, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Ντομίνικα, Ονδούρα, Παλάου, Παναμάς, Παπούα Νέα Γουινέα, Ρουάντα, Σεϋχέλλες, Ταϋλάνδη, Τανζανία, Τόγκο, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Τζιμπουτί, Τσαντ και Φιλιππίνες.

Κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Ως κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ορίζεται οποιοδήποτε κράτος εκτός Ελλάδος στο οποίο τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα:

  1. δεν έχουν υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε φόρου ή δεν φορολογούνται εν τοις πράγμασι
  2. φορολογούνται με σημαντικά μικρότερο φορολογικό συντελεστή σε σύγκριση με αυτόν που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για το δεύτερο κριτήριο, στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ 1539/13-03-2023 το Υπουργείο Οικονομικών καθορίζει ως κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς τα κράτη που επιβάλλουν στα κέρδη, τα εισοδήματα ή το κεφάλαιο μιας επιχείρησης, συντελεστή φόρου που δεν υπερβαίνει το 60% του αντίστοιχου συντελεστή φόρου που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

«Καθορίζουμε ως κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, […] τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση […] στην Ελλάδα.»

(Α 1027 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 1539/13-03-2023).

Επομένως, για την ελληνική νομοθεσία, ένα κράτος θεωρείται «φορολογικός παράδεισος» όταν οι φορολογικές πρακτικές που εφαρμόζει επιτρέπουν στην επιχείρηση που εδρεύει εκεί να εξοικονομεί τουλάχιστον το 40% του ποσού που θα κατέβαλλε σε φόρους, εάν διατηρούσε την έδρα της στην Ελλάδα.

Κατάλογος κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς 

Όπως και στην περίπτωση των μη συνεργάσιμων κρατών, έτσι και για τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, ο κατάλογος ενημερώνεται ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και δημοσιεύεται ανανεωμένος κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση του καταλόγου, κράτη με προνομιακό καθεστώς θεωρούνται τα εξής:

Άγιος Ευστάθιος, Αλβανία, Ανατολικό Τιμόρ, Ανγκουίλα, Ανδόρρα, Βανουάτου, Βερμούδες, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Γιβραλτάρ, Γκέρνσεϋ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιρλανδία, Κατάρ, Κιργιστάν, Κόσσοβο, Κύπρος, Λιχτενστάιν, Μακάο, Μαλδίβες, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μογγολία, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπελίζ, Μποναίρ, Νήσοι Κέϋμαν, Νήσοι Μάρσαλ, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Νήσος του Μαν, Ουγγαρία, Παραγουάη, Σάμπα, Σαουδική Αραβία, Τζέρσεϋ και Τουρκμενιστάν.

Φορολογικοί παράδεισοι και εταιρείες offshore

Λόγω του γεγονότος ότι πολλές εταιρείες offshore έχουν ιδρυθεί σε χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι για λόγους φοροαποφυγής, οι δύο αυτές έννοιες έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση πολλών ατόμων με παράνομες πρακτικές.

Ωστόσο, η ίδρυση εταιρείας offshore σε κάποιο κράτος που θεωρείται «φορολογικός παράδεισος» είναι απολύτως νόμιμη, εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν έχει συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την φοροαποφυγή.

Στην GoJack διαθέτουμε μακροχρόνια εμπειρία στην ίδρυση και την υποστήριξη επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έτσι, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να συστήσετε την επιχείρησή σας στη χώρα που επιθυμείτε με απολύτως νόμιμες διαδικασίες που θα σας εξασφαλίσουν πολλαπλά οφέλη.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και ανακαλύψτε νέες προοπτικές για την επιχείρησή σας!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας