Μέρισμα από offshore: Πώς φορολογείται;

20 Σεπτεμβρίου, 2023

Στην προσπάθειά τους να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές και κερδοφόρες σε μια παγκόσμια αγορά που διαρκώς εξελίσσεται, πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες καταφεύγουν στην ίδρυση offshore εταιρειών σε χώρες του εξωτερικού που προσφέρουν ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον. Μία από τις διευκολύνσεις που εφαρμόζονται σε τέτοιες χώρες αφορά στην ευνοϊκότερη φορολόγηση των μερισμάτων από τα κέρδη της εταιρείας. Τι είναι όμως τα μερίσματα και πώς φορολογείται το μέρισμα από offshore στην Ελλάδα;

Τι είναι το μέρισμα 

Όταν μια επιχείρηση είναι κερδοφόρα, συνηθίζεται να διανέμει ένα μέρος των κερδών της στους μετόχους της. Αυτό το μέρος των κερδών ονομάζεται «μέρισμα». Στα περισσότερα κράτη, οι μέτοχοι μιας εταιρείας φορολογούνται για το ποσό που λαμβάνουν ως μέρισμα με την επιβολή ενός φόρου που ονομάζεται «φόρος μερίσματος».

Απόδοση μερίσματος

Η απόδοση μερίσματος δεν είναι υποχρεωτική για τις εταιρείες. Κάποιες εταιρείες επιλέγουν να επανεπενδύουν τα κέρδη τους με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή τους, επομένως δεν διανέμουν μερίσματα στους μετόχους τους. Άλλες πάλι χρησιμοποιούν την απόδοση μερισμάτων ως δέλεαρ για να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

Για όσες αποδίδουν μέρισμα, η γενική συνέλευση των μετόχων είναι εκείνη που θα αποφασίσει το ύψος του. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διανεμηθεί μέρισμα είναι να μην εκκρεμεί υπόλοιπο από ζημιές προηγούμενων ετών.

Συνήθως, οι κανονισμοί και οι λεπτομέρειες σχετικά με την απόδοση μερίσματος από μια εταιρεία αναφέρονται στο καταστατικό της.

Μέρισμα από offshore

Ένας επιχειρηματίας στην Ελλάδα ο οποίος διαθέτει εταιρεία offshore σε κάποια χώρα του εξωτερικού μπορεί να λάβει τα κέρδη της εταιρείας του σε μορφή μερίσματος. Τα κέρδη αυτά δηλώνονται στις ελληνικές φορολογικές αρχές ως μερίσματα και φορολογούνται αντιστοίχως.

Πώς φορολογείται στην Ελλάδα το μέρισμα από offshore

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στα κέρδη των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που προέρχονται από μερίσματα εξωτερικού επιβάλλεται συντελεστής φόρου ύψους 5%.

Ωστόσο, υπάρχουν προβλέψεις για την αποφυγή διπλής φορολόγησης. Συγκεκριμένα, εάν το φυσικό πρόσωπο έχει καταβάλλει ήδη φόρο για τα κέρδη αυτά στην χώρα από την οποία προήλθαν, το ποσό αυτό αφαιρείται από το ποσό που καλείται να καταβάλλει το άτομο αυτό στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σε περίπτωση που το ποσό που καταβλήθηκε ως φόρος στην αλλοδαπή ξεπερνά το αντίστοιχο οφειλόμενο ποσό στην Ελλάδα, ο μέτοχος απαλλάσσεται πλήρως από την καταβολή φόρου μερίσματος στην Ελλάδα.

Διαδικασία μείωσης φόρου μερίσματος

Για να εγκριθεί η μείωση φόρου μερίσματος από την Α.Α.Δ.Ε., ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταθέσει σχετικά δικαιολογητικά όπου αποδεικνύεται το ποσό που έλαβε ως μέρισμα και ο αντίστοιχος φόρος που κατέβαλε στο εξωτερικό για αυτό το ποσό.

Τα δικαιολογητικά αυτά εκδίδονται από την φορολογική αρχή της χώρας από την οποία προήλθε το μέρισμα. Αυτά, συνοπτικά, είναι τα εξής:

  • έγγραφο στο οποίο αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης από την οποία προέρχονται τα κέρδη
  • βεβαίωση ότι η επιχείρηση είναι φορολογικός κάτοικος της συγκεκριμένης χώρας
  • έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο συνολικός εταιρικός φόρος
  • έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται το ύψος του μερίσματος που έλαβε το φυσικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο εταιρικός φόρος που αναλογεί στα κέρδη που έλαβε αυτό το φυσικό πρόσωπο.

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να φέρουν τη Σφραγίδα της Χάγης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για να μπορεί κανείς να υπολογίσει τον φόρο μερίσματος που θα του επιβληθεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να γνωρίζει τι ισχύει σχετικά με τη φορολογία μερισμάτων και την χώρα όπου εδρεύει η επιχείρηση.

Παρακάτω θα δούμε τις φορολογικές συνθήκες για επιχειρήσεις σε δύο δημοφιλείς χώρες για ίδρυση επιχείρησης στην Ευρώπη: τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Φορολογία επιχείρησης στη Βουλγαρία

Το φορολογικό καθεστώς της Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις. Το βουλγαρικό κράτος έχει φροντίσει να παρέχει ένα περιβάλλον σταθερότητας στους επιχειρηματίες που επιλέγουν να δραστηριοποιούνται εκεί, διατηρώντας ένα σταθερά χαμηλό συντελεστή φορολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, για τα εταιρικά κέρδη ο συντελεστής φόρου που επιβάλλεται παραμένει από το 2007 στο 10%. Σε περίπτωση διανομής κερδών, επιβάλλεται παρακράτηση φόρου μερίσματος ύψους 5% σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Βουλγαρίας.

Επιπλέον, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει μηδενικό Φ.Π.Α. για ενδοκοινοτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων εντός της Ε.Ε.

Φορολογία επιχείρησης στην Κύπρο

Η Κύπρος αποτελεί ένα ακόμη κράτος που θεωρείται πρόσφορο φορολογικό έδαφος για την ίδρυση και την ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο φορολογούνται με συντελεστή 12,5%. Αναφορικά με τη φορολογία μερισμάτων, σε μετόχους που θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας επιβάλλεται 2,5% φόρος μερίσματος.

Ωστόσο, εάν κάτοικος άλλης χώρας γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής φόρου μερίσματος για 17 χρόνια από το έτος που αλλάζει φορολογική κατοικία.

Ίδρυση εταιρείας offshore

Εκτός από τα φορολογικά οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω για το μέρισμα από offshore εταιρεία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και άλλες αντίστοιχες χώρες προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα στις εξωχώριες επιχειρήσεις.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και η εξειδικευμένη ομάδα μας θα σας ενημερώσει για όσα ισχύουν για την ίδρυση εταιρείας offshore στην χώρα επιλογής σας και θα σας προτείνει τις καταλληλότερες λύσεις για το δικό σας επιχειρηματικό προφίλ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας