Τι ισχύει για τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό

27 Σεπτεμβρίου, 2023

Η μεταφορά έδρας στο εξωτερικό έχει απασχολήσει έντονα τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους νομοθέτες κατά την τελευταία δεκαετία. Καθώς αυξάνεται ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αποκομίσουν τα αντίστοιχα φορολογικά οφέλη που παρουσιάζονται. Από την άλλη, οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί προσπαθούν να θέσουν κανόνες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Ως εκ τούτου, δημιουργείται σύγχυση όσον αφορά στις νομικές διατάξεις, τα οφέλη και τους κινδύνους που συνοδεύουν τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό για τις επιχειρήσεις. Τι ισχύει τελικά και υπό ποιες προϋποθέσεις συμφέρει η μεταφορά έδρας στο εξωτερικό;

Φορολογική έδρα επιχείρησης στην Ελλάδα

Πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες για τη μεταφορά έδρας σε χώρα του εξωτερικού, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πότε θεωρείται ότι μια επιχείρηση έχει τη φορολογική της έδρα στην Ελλάδα.

Κριτήρια επαλήθευσης φορολογικής έδρας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), μια επιχείρηση θεωρείται ότι διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα και επομένως υπόκειται στο ελληνικό φορολογικό καθεστώς, όταν πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

  • Η ίδρυση ή η σύσταση της εταιρείας έγινε σύμφωνα με τους κανονισμούς που ορίζονται από το ελληνικό δίκαιο
  • Η καταστατική έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Ελλάδα
  • Η εταιρεία ασκεί τις δραστηριότητες πραγματικής διοίκησής της στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια ενός φορολογικού έτους

Τι σημαίνει «άσκηση πραγματικής διοίκησης»;

Ο όρος «τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης» χρησιμοποιείται έτσι ώστε να διαχωριστεί η χώρα όπου βρίσκεται η φορολογική έδρα μιας επιχείρησης από τις χώρες όπου βρίσκονται τυχόν θυγατρικές εταιρείες ή υποκαταστήματά της, για τα κέρδη των οποίων φορολογείται διαφορετικά. Ως τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης μιας επιχείρησης θεωρείται ο τόπος όπου:

  • ασκείται καθημερινά η διοίκηση της επιχείρησης
  • λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία της
  • κατοικούν οι περισσότεροι μέτοχοι/εταίροι της
  • λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων/εταίρων
  • τηρούνται τα φορολογικά της βιβλία
  • συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο
  • κατοικούν τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου

Μεταφορά έδρας στο εξωτερικό

Με βάση τα παραπάνω, μια επιχείρηση η οποία έχει μεταφέρει την καταστατική της έδρα στο εξωτερικό ενδέχεται να φορολογηθεί κανονικά στην Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησής της.

Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, αυτό δεν ισχύει για όλες τις χώρες του εξωτερικού.

Μεταφορά έδρας επιχείρησης εντός Ε.Ε.

Σε μια προσπάθεια ανάπτυξης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει το δικαίωμα ελευθερίας εγκατάστασης. Σύμφωνα με αυτό, μια επιχείρηση που διατηρεί την καταστατική της έδρα, την κεντρική της διοίκηση ή τα κεντρικά της γραφεία σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε., διατηρεί το δικαίωμα να τη μεταφέρει σε κάποιο άλλο κράτος μέλος.

Στην περίπτωση της μεταφοράς της έδρας μιας επιχείρησης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιχείρηση επιτρέπεται να διατηρήσει την πραγματική της έδρα στην αρχική χώρα ίδρυσής της, μεταφέροντας έτσι μόνο την καταστατική της έδρα στο κράτος μέλος της επιλογής της. Όπως αναφέρει η παράγραφος 3.6.2 της Γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Η μεταφορά της καταστατικής έδρας μιας τέτοιας εταιρείας, όταν δεν μεταβάλλεται ο τόπος της πραγματικής έδρας της, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ελευθερίας εγκατάστασης που προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Συνεπώς, το ΔΕΕ επιβεβαίωσε το δικαίωμα των εταιρειών να μεταφέρουν μόνο την καταστατική τους έδρα, χωρίς μετατόπιση της πραγματικής έδρας, από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, ακόμη και αν η εν λόγω εταιρεία ασκεί την κύρια, αν όχι ολόκληρη, δραστηριότητά της στο πρώτο κράτος μέλος.

Συνεπώς, η επιχείρηση διέπεται από το νομικό και φορολογικό καθεστώς της χώρας στην οποία έχει μεταφέρει την καταστατική της έδρα, ενώ συνεχίζει να ασκεί δραστηριότητες πραγματικής διοίκησης στην αρχική χώρα ίδρυσής της.

Επιπλέον, η επιχείρηση δεν υποχρεούται να προχωρήσει σε εκκαθάριση προκειμένου να μεταφέρει την έδρα της σε άλλη χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξή της.

Επομένως, η μεταφορά της έδρας μιας ελληνικής επιχείρησης σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε., όπως η Κύπρος ή η Βουλγαρία μπορεί να της προσφέρει σημαντικά οφέλη, περιορίζοντας παράλληλα τους φορολογικούς κινδύνους.

Μεταφορά έδρας επιχείρησης στην Κύπρο

Μία από τις καταλληλότερες επιλογές για τη μεταφορά της έδρας μιας ελληνικής επιχείρησης είναι η Κύπρος. Εκτός από τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω σχετικά με τη διασυνοριακή μεταφορά έδρας, η ίδια η Κύπρος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί:

  • Διαθέτει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, με επιβολή φόρου επί των εταιρικών κερδών που δεν ξεπερνά το 12,5%. Επιπλέον, προσφέρει δικαιώματα φοροαπαλλαγής σε διάφορες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην καταβολή μερίσματος, και διαθέτει χαμηλό ΦΠΑ.
  • Οι μέτοχοι μιας εταιρείας δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.
  • Αποτελεί κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για εταιρείες από όλον τον κόσμο, δίνοντάς σας έτσι την ευκαιρία να διευρύνετε το επαγγελματικό σας δίκτυο και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.

Μεταφορά έδρας επιχείρησης στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία αποτελεί άλλον έναν δημοφιλή προορισμό για ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέγουν να μεταφέρουν την καταστατική τους έδρα σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Το γεγονός ότι συνορεύει με τη χώρα μας, διευκολύνει πολύ τους Έλληνες επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας. Επιπλέον, η γειτονική χώρα έχει φροντίσει να προσελκύσει ακόμα περισσότερες εταιρείες του εξωτερικού, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη, όπως:

  • Χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ύψους 10%, για τα εταιρικά κέρδη
  • Φόρος ύψους 5% επί των μερισμάτων
  • Χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές
  • Μηδενικό ΦΠΑ για ενδοκοινοτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων

Διαδικασία μεταφοράς έδρας επιχείρησης στο εξωτερικό

Η γραφειοκρατία που απαιτείται για τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην προσπάθειά τους να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, οι νομοθέτες εισάγουν συχνά νέα κριτήρια και διαδικασίες. Η ασφαλέστερη επιλογή για να διασφαλίσετε ότι η εταιρεία σας θα είναι πλήρως καλυμμένη είναι να αναθέσετε τη διαδικασία σε εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Η ομάδα της GoJack αποτελείται από εξειδικευμένους λογιστές, νομικούς και επιχειρηματικούς συμβούλους που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση αντίστοιχων υποθέσεων. Εάν ενδιαφέρεστε για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό, επικοινωνήστε μαζί μας και η άριστα καταρτισμένη ομάδα μας θα αναλάβει όλη τη διαδικασία με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας