Σύμβουλοι επιχειρήσεων: Τι προσφέρουν στην επιχείρησή σας

4 Οκτωβρίου, 2023

Κατά την ίδρυση ή την προσπάθεια ανάπτυξης της επιχείρησής τους, οι επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες νομικές και οικονομικές προκλήσεις. Στη σύγχρονη εποχή, η επιτυχημένη διαχείριση επιχειρήσεων απαιτεί εξειδικευμένες συνδυαστικές γνώσεις και συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων παγκοσμίως. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της, συχνά οι επιχειρηματίες καταφεύγουν σε συμβούλους επιχειρήσεων. Τι είναι όμως οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και τι μπορούν να προσφέρουν στην επιχείρησή σας;

Τι είναι ο σύμβουλος επιχειρήσεων

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων είναι ένας επαγγελματίας εξειδικευμένος σε ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Μπορεί να διαθέτει γνώσεις οικονομικών, νομικών, μάρκετινγκ κ.ά., στις οποίες βασίζεται για να παρέχει στους πελάτες του συμβουλευτική καθοδήγηση με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της κερδοφορίας, της μετοχικής αξίας ή της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησής τους.

Τι σπουδές έχει κάνει ένας σύμβουλος επιχειρήσεων

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι συνήθως απόφοιτοι τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποκτούν γνώσεις χρηματοοικονομικών, δικαίου, μάρκετινγκ, στατιστικής, λογιστικής, επιχειρησιακής στρατηγικής και άλλων τομέων σχετικών με τις επιχειρήσεις. Έτσι, διαθέτουν έναν συνδυασμό γνώσεων που καλύπτει διαφορετικές πλευρές της οργάνωσης και της διοίκησης μιας επιχείρησης.

Πολλοί σύμβουλοι επιχειρήσεων λαμβάνουν επιπλέον εξειδίκευση σε κάποιον από αυτούς τους τομείς μέσω μεταπτυχιακών σπουδών.

Επιπλέον, υπάρχουν και επαγγελματίες σύμβουλοι επιχειρήσεων που έχουν αποφοιτήσει από τμήματα οικονομικών ή μαθηματικών και εξειδικεύτηκαν στη διοίκηση επιχειρήσεων παρακολουθώντας κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Όποια κι αν ήταν η ακαδημαϊκή του πορεία όμως, ένας ικανός σύμβουλος επιχειρήσεων δεν σταματά ποτέ να παρακολουθεί σεμινάρια και να κάνει μετεκπαιδεύσεις, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.

Τι υπηρεσίες προσφέρουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που αφορούν τόσο στην εσωτερική λειτουργία της επιχείρησης όσο και στην εξωτερική δραστηριότητά της.

Το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό των κατάλληλων υπηρεσιών για μια επιχείρηση είναι η συζήτηση με τον ιδιοκτήτη της. Ο σύμβουλος επιχειρήσεων ακούει προσεκτικά τις ανησυχίες του επιχειρηματία σχετικά με την επιχείρησή του και ζητά τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να αναγνωρίσει τους τομείς στους οποίους χρειάζεται υποστήριξη. Με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει, προτείνει ένα πλάνο ενεργειών που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Εκτός όμως από την καθοδήγηση για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων προσφέρουν και μια πληθώρα από άλλες υπηρεσίες, όπως:

Ίδρυση επιχείρησης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό

Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων μπορεί να καθοδηγήσει έναν επιχειρηματία κατά τα πρώτα βήματα της ίδρυσης της επιχείρησής του, ώστε να θέσει τα σωστά θεμέλια για μια επιτυχημένη πορεία στη συνέχεια.

Επιπλέον, οι κατάλληλα εξειδικευμένοι σύμβουλοι επιχειρήσεων αναλαμβάνουν την έρευνα και τη γραφειοκρατική διαδικασία για την ίδρυση εταιρείας στο εξωτερικό.

Καθοδήγηση για την εύρεση χρηματοδότησης

Για επιχειρήσεις που στοχεύουν σε περαιτέρω ανάπτυξη, οι επιχειρηματικοί σύμβουλοι προτείνουν τρόπους εύρεσης χρηματοδότησης και προσφέρουν καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ανάλογα με το αντικείμενο, τη μορφή και το προφίλ της επιχείρησης, ένας σύμβουλος μπορεί να καθοδηγήσει τον επιχειρηματία για την εύρεση χρηματοδότησης μέσω:

  • επενδυτών (επιχειρηματικοί άγγελοι, venture capitals κ.ά.)
  • επιδοτήσεων ΕΣΠΑ
  • κρατικών επιδοτήσεων
  • ένταξης σε αναπτυξιακό νόμο

Δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου (Business Plan)

Η δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι απαραίτητη τόσο κατά την ίδρυση μιας επιχείρησης όσο και κατά την αναζήτηση χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί λεπτομερή έρευνα, συνδυαστικές γνώσεις και πολύ χρόνο.

Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων μπορεί να καθοδηγήσει έναν επιχειρηματία ώστε να εκπονήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο σωστά και μεθοδικά. Μάλιστα κάποιες εταιρείες επιχειρηματικών συμβούλων με εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα διαθέτουν μια ολοκληρωμένη ομάδα επαγγελματιών που αναλαμβάνει την πλήρη υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου μιας επιχείρησης.

Αφού ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, ένας σύμβουλος επιχειρήσεων μπορεί επίσης να αναλάβει την παρακολούθηση της επιχείρησης και την καθοδήγησή της ώστε να μένει συνεπής στο σχέδιο δράσης της.

Χάραξη επενδυτικής στρατηγικής

Για τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα κέρδη τους, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων βοηθούν στην χάραξη μιας επενδυτικής στρατηγικής. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει το χτίσιμο του επενδυτικού προφίλ του επιχειρηματία, τη δημιουργία χαρτοφυλακίου, την εύρεση των τύπων επένδυσης που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες του συγκεκριμένου επενδυτή, κ.α.

Πώς επιλέγω σύμβουλο επιχειρήσεων

Η επιλογή του κατάλληλου συμβούλου επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία μιας επιχείρησης, αφού ανάλογα με τις τακτικές που θα προτείνει η επιχείρηση θα έχει τα αντίστοιχα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συμβουλευτική επιχειρήσεων είναι ένας αρκετά ευρύς τομέας με πολλές υπηρεσίες και εξειδικεύσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να απευθύνεστε σε συμβούλους επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στον δικό σας τομέα ή στην υπηρεσία την οποία επιθυμείτε να σας παράσχουν.

Υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε, ώστε να διαπιστώσετε εάν ο σύμβουλος στον οποίον απευθύνεστε είναι αξιόπιστος και γνώστης του αντικειμένου που σας ενδιαφέρει:

  • Επαγγελματική διαδικτυακή παρουσία

Για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για αξιόπιστο επαγγελματία, ελέγξτε την παρουσία του στο διαδίκτυο. Διαθέτει επαγγελματική ιστοσελίδα; Περιλαμβάνεται το βιογραφικό του; Υπάρχουν κριτικές επιχειρήσεων με τις οποίες έχει συνεργαστεί;

  • Portfolio – Επαγγελματική εμπειρία

Ρωτήστε τον για προηγούμενες συνεργασίες του με άλλους πελάτες στον δικό σας τομέα, για να διασφαλίσετε ότι διαθέτει την εμπειρία που χρειάζεστε. Ελέγξτε αν υπάρχουν κάπου διαθέσιμες μαρτυρίες άλλων πελατών του που να περιγράφουν τη συνεργασία τους και τα αποτελέσματα που έφερε.

  • Σπουδές – Εκπαίδευση

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές και την εκπαίδευσή του. Έτσι, μπορείτε να εξακριβώσετε όχι μόνο αν πρόκειται πράγματι για γνώστη του αντικειμένου, αλλά και αν έχει αναπτύξει τις δεξιότητές του σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

  • Εργαλεία – Διαδικασίες

Κάντε ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Ένας δραστήριος επαγγελματίας θα μπορεί να σας δώσει κατατοπιστικές απαντήσεις αμέσως.

Αξιόπιστοι σύμβουλοι επιχειρήσεων με μακροχρόνια εμπειρία

Αν αναζητάτε μια ολοκληρωμένη ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών με μεγάλη εμπειρία στη συμβουλευτική επιχειρήσεων, η GoJack είναι στο πλευρό σας! Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της GoJack προσφέρουν υποστήριξη και καθοδήγηση σε επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό εδώ και χρόνια.

Όποια κι αν είναι η επιχειρηματική σας ανάγκη, διαθέτουμε τον κατάλληλο σύμβουλο για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και κάντε μια νέα αρχή για την επιχείρησή σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας