Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες

29 Νοεμβρίου, 2023

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό τοπίο. Αυτοαπασχολούμενοι από κάθε κλάδο συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες, προχωρούν σε απεργίες και διατυπώνουν τις ενστάσεις τους στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Τι προβλέπει όμως προς το παρόν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες;

Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αλλαγές που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στόχο έχουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή των φόρων μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών όσο και σε ένα σύνολο ρυθμίσεων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής τους. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

Καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής

Καθιερώνεται πλέον ένα κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο ισούται με τον κατώτατο μισθό των μισθωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα καθαρά έσοδα ενός ατόμου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορούν να είναι μικρότερα από αυτό το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Επομένως, ακόμη κι αν ένας επιχειρηματίας δηλώσει ότι τα καθαρά του κέρδη ήταν λιγότερα από την ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή, θα φορολογηθεί βάσει αυτής.

Επιπλέον, μετά τα τρία πρώτα έτη δραστηριότητας της επιχείρησης, θα εφαρμόζεται προσαύξηση κατά 10% στη θεωρούμενη ελάχιστη αμοιβή ανά τρία χρόνια. Η προσαύξηση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί έως και σε τρεις τριετίες, γεγονός που σημαίνει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 12 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας θα έχει συμπληρώσει το ανώτατο όριο προσαυξήσεων βασικού μισθού.

Επίσης, σε περίπτωση που ο ετήσιος τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο του τζίρου των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αντίστοιχο ΚΑΔ, θα εφαρμόζεται επιπλέον προσαύξηση κατά:

35% για όσους ξεπερνούν το 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του αντίστοιχου ΚΑΔ

70% για όσους ξεπερνούν το 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του αντίστοιχου ΚΑΔ

100% για όσους ξεπερνούν το 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του αντίστοιχου ΚΑΔ (έως και τις 50.000 ευρώ).

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο έτη. Ωστόσο, από το 2024 αναμένεται η μείωσή του ανάλογα με τα έσοδα που δηλώνουν οι επιχειρηματίες. Πιο συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισόδημα μεγαλύτερο από το κατώτατο τεκμαρτό, θα επιβραβεύονται με μια μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, ενώ για όσους δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα,  θα εφαρμόζεται μείωση κατά 25%.

Ψηφιακή τιμολόγηση

Στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση ωθεί τους επιχειρηματίες στην ψηφιακή διαχείριση των εσόδων και εξόδων τους και στην ηλεκτρονική τιμολόγηση με τις παρακάτω ρυθμίσεις:

Υποχρεωτική αποκλειστική ηλεκτρονική τιμολόγηση: μέσα στο επόμενο έτος οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν όλα τα παραστατικά τους ηλεκτρονικά.

Ανάρτηση εσόδων-εξόδων στο MyData: μέσα στο επόμενο έτος θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των εσόδων και των εξόδων τους στην πλατφόρμα MyData. Μόνο τα έξοδα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα θα εκπίπτουν και αυτά δεν μπορεί να ξεπερνούν τα έσοδα της επιχείρησης.

Ψηφιακό πελατολόγιο: Συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων θα υποχρεούνται να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο.

Χρήση EFT/POS: Σε όσους επιχειρηματίες ανήκουν σε ΚΑΔ που δεν υποχρεούνται σήμερα να διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, θα επιβληθεί υποχρέωση χρήσης EFT/POS.

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτός από τους αγρότες. Εξαιρούνται επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν «με μπλοκάκι», όσοι δηλαδή απασχολούνται σε έως και τρεις εργοδότες με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Τέλος, εξαίρεση αποτελούν και οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες με επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια.

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται μείωση τεκμαρτού εισοδήματος

Ο νέος φορολογικός νόμος προβλέπει επίσης μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτές είναι οι εξής:

  • Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στον τέταρτο χρόνο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας δικαιούνται μείωση ελάχιστης αμοιβής κατά 67%, ενώ όσοι βρίσκονται στον πέμπτο χρόνο δικαιούνται μείωση κατά 33%.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες με ποσοστό αναπηρίας 80% ή και περισσότερο, δικαιούνται μείωση ελάχιστης αμοιβής κατά 50%.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και διαμένουν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και σε χωριά με έως και 500 κατοίκους, δικαιούνται μείωση ελάχιστης αμοιβής κατά 50%.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ήταν σε θέση να εργαστούν για κάποιο διάστημα λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. νοσηλεία, στρατιωτική θητεία, κ.ά.) μπορούν να διεκδικήσουν μείωση της ελάχιστης αμοιβής καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαχείριση λογιστικών επιχείρησης βάσει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό δημόσια διαβούλευση, επομένως ενδέχεται να υπάρξουν πολλές αλλαγές σε όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής. Ωστόσο, καλό θα ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αρχίσουν να διαχειρίζονται τα λογιστικά τους έχοντας κατά νου τις ενδεχόμενες αλλαγές.

Αν χρειάζεστε καθοδήγηση για την καλύτερη διαχείριση της επιχείρησης και των λογιστικών σας, απευθυνθείτε στην GoJack! Με μια ολοκληρωμένη ομάδα λογιστών, συμβούλων επιχειρήσεων και νομικών, η GoJack μπορεί να σας υποστηρίξει ώστε να επιτύχετε όλους τους στόχους που έχετε θέσει για την επιχείρησή σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας