Επένδυση σε μετοχές: Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι

12 Ιουλίου, 2023

Η επένδυση σε μετοχές στο χρηματιστήριο αποτελεί μια πολύ συχνή επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους επενδυτές. Λόγω της δημοφιλίας του, αυτός ο τύπος επενδύσεων περιβάλλεται από πολλές φήμες σχετικά με τα οφέλη του αλλά και με τους κινδύνους που το συνοδεύουν. Τι ισχύει τελικά; Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα βασικά πλεονεκτήματα και τους κύριους κινδύνους που σχετίζονται με τις επενδύσεις σε μετοχές.

Τι είναι οι μετοχές;

Συνοπτικά, οι μετοχές είναι τμήματα του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας, τα οποία συνοδεύονται από διάφορα οφέλη για τους μετόχους.

Όταν μια εταιρεία χρειάζεται χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξή της, εκδίδει και διαθέτει προς πώληση κάποιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό ιδιοκτησίας της. Η αγορά αυτών των μετοχών παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα στους αγοραστές, όπως είναι το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της εταιρείας, το δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις,  το δικαίωμα συμμετοχής στη διαχείριση της εταιρείας κ.ά.

Για να γίνει κανείς μέτοχος σε μια επιχείρηση, μπορεί να αγοράσει μετοχές απευθείας από την επιχείρηση ή να στραφεί στο χρηματιστήριο.

Ανάλογα με το είδος των μετοχών που κατέχει κάθε μέτοχος, (κοινές, προνομιούχες, ονομαστικές, ανώνυμες, μετά ψήφου ή χωρίς, διαπραγματεύσιμες σε χρηματιστήριο ή μη διαπραγματεύσιμες) έχει και διαφορετικά δικαιώματα στην εταιρεία.

Πώς αποφέρουν κέρδος οι χρηματιστηριακές μετοχές;

Το οικονομικό όφελος από την κατοχή μετοχών προέρχεται από:

  • την αγοραπωλησία των μετοχών. Ο μέτοχος παρακολουθεί την πορεία της μετοχής του και προχωρά σε πώληση όταν η αξία της έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την τιμή στην οποία την αγόρασε. Το κέρδος του επενδυτή προέρχεται από την ανατίμηση της μετοχής.
  • τα μερίσματα που αποδίδει η εταιρεία στους μετόχους της. Πολλές εταιρείες αποδίδουν μέρισμα από τα κέρδη τους στους επενδυτές που κατέχουν μετοχές τους. Η απόδοση του μερίσματος μπορεί να γίνεται ανά τρίμηνο, εξάμηνο ή έτος, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση είναι κερδοφόρα.

Γιατί να επενδύσω σε μετοχές;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γίνονται εκατομμύρια χρηματιστηριακές συναλλαγές καθημερινά. Οι μετοχές ως επενδυτικά οχήματα προσφέρουν ένα πλήθος πλεονεκτημάτων στους κατόχους τους, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς στον επενδυτικό κόσμο. Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές επιλέγουν την αγορά χρηματιστηριακών μετοχών για τους παρακάτω λόγους:

Αποκόμιση κέρδους με διάφορους τρόπους

Η επένδυση σε μετοχές καλύπτει τόσο όσους στοχεύουν σε μακροπρόθεσμα κέρδη, όσο και όσους ενδιαφέρονται για το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Στην πρώτη περίπτωση, οι επενδυτές επιλέγουν μετοχές εταιρειών που φημίζονται για τη σταθερή απόδοση μερισμάτων και τις διατηρούν στην κατοχή τους. Στη δεύτερη περίπτωση, επωφελούνται από την συχνή αγοραπωλησία μετοχών.

Χαμηλό κόστος

Σε αντίθεση με άλλα είδη επενδύσεων, όπως για παράδειγμα η αγορά ακινήτων, η επένδυση σε μετοχές δεν απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί κανείς να πραγματοποιεί χρηματιστηριακές συναλλαγές με μικρά ποσά, έχοντας ένα αντίστοιχα μικρό κέρδος.

Ελάχιστη γραφειοκρατία

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές απαιτούν ελάχιστη γραφειοκρατία, γεγονός που διευκολύνει τις επενδυτικές αποφάσεις.

Ευκολία συναλλαγών

Με τις διαδικτυακές πλατφόρμες, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε.

Τι κινδύνους κρύβει η επένδυση σε μετοχές;

Όπως κάθε επένδυση, έτσι και η επένδυση σε μετοχές κρύβει τους δικούς της κινδύνους, για τους οποίους οφείλει να είναι προετοιμασμένος κάθε επενδυτής. Οι συνηθέστεροι κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι μέτοχοι που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο είναι οι εξής:

Μεταβλητότητα μετοχών λόγω εξωτερικών παραγόντων

Η πορεία των χρηματιστηριακών μετοχών συχνά χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και απειλές για το κεφάλαιο των επενδυτών. Επιπλέον, η πορεία μιας μετοχής επηρεάζεται από ένα σύνθετο σύνολο παραγόντων που καθιστά την πρόβλεψή της ιδιαίτερα δύσκολη.

Ενδοεταιρικές αλλαγές

Αλλαγές στη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ή στις επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αξία των μετοχών της αλλά και το κεφάλαιο των επενδυτών αντίστοιχα.

Αβεβαιότητα σχετικά με τα μερίσματα

Οι επενδυτές που βασίζουν την κερδοφορία τους στα μερίσματα ενδέχεται να βρεθούν ζημιωμένοι, καθώς η απόδοση μερισμάτων δεν είναι πάντα σταθερή. Υπάρχει πιθανότητα να μην καταβληθούν μερίσματα αν η εταιρεία δεν έχει τα απαραίτητα κέρδη ή αν αποφασίσει να επανεξετάσει την πολιτική της σχετικά με την καταβολή μερίσματος.

Πώς περιορίζεται το ρίσκο στις χρηματιστηριακές επενδύσεις;

Οι κίνδυνοι που συνεπάγονται οι επενδύσεις σε μετοχές μπορούν να περιοριστούν με μερικά απλά βήματα. Οι βασικοί κανόνες περιορισμού του ρίσκου της επένδυσης σε μετοχές είναι οι εξής:

  • Εκτενής έρευνα και βαθιά κατανόηση των εταιριών και των αγορών στις οποίες ανήκουν οι μετοχές που πρόκειται να αγοραστούν
  • Επένδυση σε επιχειρήσεις με ισχυρό προφίλ και σταθερότητα
  • Τακτική παρακολούθηση της πορείας των μετοχών, των αγορών αλλά και των επιχειρηματικών κινήσεων των εταιρειών
  • Διασπορά κεφαλαίου με την αγορά μετοχών διαφόρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές αγορές.

Ο ρόλος των συμβούλων στις επενδύσεις σε μετοχές

Για κάποιον που θέλει να επενδύσει σε χρηματιστηριακές μετοχές, ένας επενδυτικός σύμβουλος είναι πολύτιμος σύμμαχος. Ένας έμπειρος σύμβουλος επενδύσεων διαθέτει βαθιά γνώση της αγοράς και μπορεί να καθοδηγήσει σωστά τον κάθε επενδυτή, ώστε να αποφύγει τους κινδύνους και να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του.

Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αλλά και πώς να μετριάζετε το επενδυτικό ρίσκο με τη βοήθεια των επενδυτικών συμβούλων της GoJack. Καλέστε μας σήμερα και αξιοποιήστε το κεφάλαιό σας με τον καλύτερο τρόπο!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας