Έναρξη ατομικής επιχείρησης: Ναι ή όχι;

22 Φεβρουαρίου, 2024

Η έναρξη ατομικής επιχείρησης γίνεται μία ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των επαγγελματιών που διαθέτουν μία συγκεκριμένη εξειδίκευση και προσφέρουν υπηρεσίες. Αν θέλετε να αυτονομηθείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας για να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας, αλλά δεν θέλετε να δημιουργήσετε εταιρική επιχείρηση, τότε η έναρξη ατομικής επιχείρησης ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν συμφέρει η έναρξη ατομικής επιχείρησης σε σύγκριση με τη μισθωτή εργασία. Παρακάτω θα δούμε τα βασικά στοιχεία που περιβάλλουν τη συγκεκριμένη νομική μορφή εταιρείας, ώστε να απαντήσουμε στο ερώτημα: «Έναρξη ατομικής επιχείρησης: Ναι ή όχι;»

Τι είναι η ατομική επιχείρηση;

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή επιχείρησης, η οποία στην Ελλάδα κερδίζει διαρκώς έδαφος. Οι βασικοί λόγοι που την κάνουν ολοένα και προτιμότερη από τους επαγγελματίες είναι η ευκολία στη σύστασή της, αφού δεν χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή κεφάλαιο για την έναρξη, αλλά και η χαμηλή φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο ιδρυτής της ατομικής επιχείρησης είναι ταυτόχρονα και ο διαχειριστής της, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που την αφορούν. Μπορεί κάποιος να ανοίξει την ατομική του επιχείρηση online, σε λίγα εύκολα βήματα, χωρίς να χρειαστεί να γίνει προεγγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (eΕΦΚΑ).

Η έναρξη ατομικής επιχείρησης επιλέγεται συχνά, εκτός από επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, από τα ελεύθερα επαγγέλματα που εξειδικεύονται σε μία συγκεκριμένη επιστημονική, τεχνική ή καλλιτεχνική ιδιότητα.

Πώς φορολογείται η ατομική επιχείρηση;

 Ένας από τους βασικούς λόγους που η έναρξη ατομικής επιχείρησης είναι αρκετά διαδεδομένη είναι η χαμηλή φορολογία, όταν το εισόδημα είναι χαμηλό. Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται βάσει μίας συγκεκριμένης κλίμακας, ανάλογα με το εισόδημα. Η κλίμακα φορολόγησης είναι η εξής:

  • Για φορολογητέο εισόδημα από 0 έως 10.000 ευρώ, η φορολογία είναι 9%.
  • Για φορολογητέο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, η φορολογία είναι 22%.
  • Για φορολογητέο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, η φορολογία είναι 28%.
  • Για φορολογητέο εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ, η φορολογία είναι 36%.
  • Για φορολογητέο εισόδημα άνω των 40.001 ευρώ, η φορολογία είναι 44%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η κλίμακα ισχύει για τη φορολογία των κερδών μιας ατομικής επιχείρησης. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα, όσοι έχουν κάνει έναρξη επιχείρησης να κερδίσουν την έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι μισθωτοί. Προκειμένου να μη φορολογηθεί κάποιος ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά ως μισθωτός, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Να παρέχει τις υπηρεσίες του σε 1 μέχρι 3 εργοδότες – ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετήσιων αμοιβών του μόνο από έναν εργοδότη.
  2. Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
  3. Να μην εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.
  4. Να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα».

Έναρξη ατομικής επιχείρησης: Πλεονεκτήματα

 Ευελιξία 

 Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποφασίσει με ποιες ή πόσες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα εμπλακεί, σε πόσους εργοδότες θα παρέχει τις υπηρεσίες του και με ποιον τρόπο. Ο ιδρυτής της ατομικής επιχείρησης έχει την ελευθερία να ασχοληθεί με τον τομέα που τον ενδιαφέρει περισσότερο και η ευελιξία αυτή είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μορφής εταιρείας.

Χαμηλά λειτουργικά έξοδα

 Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι και τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα που έχει μία ατομική επιχείρηση, καθιστώντας την ιδανική για όσους δεν έχουν μεγάλα αρχικά κεφάλαια να διαθέσουν. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, την πρώτη φορά που κάνει έναρξη επαγγέλματος έχει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος τα πρώτα 5 έτη της λειτουργείας της επιχείρησης. Παράλληλα, η ετήσια συνδρομή στο αρμόδιο Επιμελητήριο είναι προαιρετική.

Ακόμη, εάν η φορολογική έδρα της εταιρείας είναι η κατοικία, αποφεύγονται έξοδα στέγασης της επιχείρησης.

Ελευθερία αποφάσεων

Σε μία ατομική επιχείρηση, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον ίδιο τον ιδρυτή, που σημαίνει ότι είναι ο μοναδικός που ελέγχει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να περάσουν από την έγκριση άλλων μελών, ο ελεύθερος επαγγελματίας αποφασίζει πώς, πόσο, για ποιον και από πού θα εργάζεται, ενώ καθορίζει μόνος του το ωράριο και τις προθεσμίες του.

Έναρξη ατομικής επιχείρησης: Μειονεκτήματα

Συνολική ευθύνη

 Ακριβώς επειδή ο ιδρυτής της επιχείρησης έχει όλη την ελευθερία λήψης αποφάσεων, έχει και απεριόριστη ευθύνη. Αυτό σημαίνει πως ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει όλο το ρίσκο της εταιρείας, είναι υπεύθυνος για χρέη σε τρίτους και πρέπει να έχει το νου του σε όλα τα λογιστικά/οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, προκειμένου να έχει τα πάντα υπό έλεγχο και να περιορίζει τον κίνδυνο. Η συγκεντρωτικότητα αυτή, ενώ στο θέμα της δραστηριότητας παρέχει ελευθερία, φέρνει παράλληλα και όλη την ευθύνη στον επιχειρηματία.

Περιορισμένη προστασία

 Ένα ακόμη μειονέκτημα της έναρξης ατομικής επιχείρησης είναι πως ο εργαζόμενος ως ελεύθερος επαγγελματίας αυτόματα αποκλείεται από κάποια μέτρα προστασίας που περιβάλλουν τους μισθωτούς. Για παράδειγμα, δεν δικαιούται να ενταχθεί στο ταμείο ανεργίας και να λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα, εάν μείνει χωρίς εργοδότη. Έτσι, σε περίπτωση που για κάποιο διάστημα δεν έχει εργασία, δεν έχει από αλλού κάποιο εναλλακτικό εισόδημα, όπως οι μισθωτοί. Παράλληλα, δεν προστατεύεται από την επιθεώρηση εργασίας, σε περίπτωση παραβίασης δικαιωμάτων, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις συμβάσεις εργασίας που συνάπτει, ώστε να εξασφαλίσει τα δικαιώματά του.

Έναρξη ατομικής επιχείρησης: Ναι ή όχι;

Η έναρξη ατομικής επιχείρησης προσφέρει στους επαγγελματίες που έχουν μία εξειδίκευση την ελευθερία να είναι εργοδότες του εαυτού τους και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τον τρόπο και στον χρόνο που επιθυμούν. Η ευνοϊκή φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα και τα χαμηλά λειτουργικά κόστη, είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών που καθιστούν τη συγκεκριμένη μορφή εταιρείας δημοφιλή σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες, ωστόσο η απεριόριστη ευθύνη και η μειωμένη προστασία από την ανεργία είναι κάποιοι ανασταλτικοί παράγοντες που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μία ατομική επιχείρηση.

Στο ερώτημα λοιπόν «έναρξη ατομικής επιχείρησης: Ναι ή όχι», η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ιδανική απάντηση, αφού αυτό καθορίζεται από τις ανάγκες του επαγγελματία. Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης νομικής μορφής επιχειρηματικής δράσης συστήνεται για μικρές επιχειρήσεις που προβλέπουν χαμηλά εισοδήματα για τον πρώτο καιρό της λειτουργίας, ωστόσο για μεγαλύτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες και περισσότερα κέρδη, ίσως θα σας σύμφερε να σκεφτείτε τις εταιρικές μορφές επιχειρήσεων, όπως η ΙΚΕ.

Εάν χρειάζεστε περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με την έναρξη της ατομικής επιχείρησης ή θέλετε συμβουλές για το ποια μορφή επιχείρησης είναι καλύτερη για εσάς, επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων και λογιστών της GoJack! Οι ειδικοί μας θα σας λύσουν όλες τις απορίες και θα σας κατευθύνουν με τον βέλτιστο τρόπο ανάλογα με τις επιχειρηματικές σας ανάγκες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας