ESG: Τι είναι και τι σημαίνει για την επιχείρησή σας

15 Φεβρουαρίου, 2024

Ο όρος ESG (Environmental, Social, and Governance) ακούγεται ολοένα και περισσότερο στη σφαίρα των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, παρόλο που πολλές εταιρείες – κυρίως εισηγμένες – λαμβάνουν μέτρα ως προς την ESG πολιτική τους, ο όρος αυτός και το πώς ακριβώς επηρεάζει μία εταιρεία είναι ακόμη σχετικά ανεξερεύνητος από την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, το ESG δεν αφορά μόνο εισηγμένες ή μεγάλες εταιρείες, αλλά όλον τον παγκόσμιο επιχειρηματικό τομέα. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι είναι οι δείκτες ESG, πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις και πόσο σημαντική είναι η υιοθέτησή τους.

Τι σημαίνει ESG

Τα κριτήρια ESG αξιολογούν μία εταιρεία, ως προς την πολιτική της σε θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, την Κοινωνική Ευθύνη και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι δείκτες παρέχουν τις πληροφορίες αυτές σε επενδυτές, μετόχους, πελάτες αλλά και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ώστε όλοι οι παραπάνω να παίρνουν καλά ενημερωμένες αποφάσεις, και γι’ αυτό επηρεάζουν την εταιρεία με πολλαπλούς τρόπους.

Κατανόηση του ESG

Το “E” στο ESG

Το “E” στο ESG  – αρχικό της λέξης Environmental – αντιπροσωπεύει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και πράξεις μιας εταιρείας. Οι βασικοί τομείς περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση πόρων: Πώς μία εταιρεία συμβάλλει στην προστασία και τη μείωση της εξάντλησης πολύτιμων φυσικών πόρων.
  • Διαχείριση αποβλήτων: Πώς μία εταιρεία διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα απορρίμματα για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
  • Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: Πώς μία εταιρεία μειώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το “S” στο ESG

Το “S” στο ESG  – αρχικό της λέξης Social – αντιπροσωπεύει τις κοινωνικές πρακτικές μίας εταιρείας, που αφορούν τη σχέση της με τους εργαζόμενους, τους πελάτες και την ευρύτερη κοινότητα. Συγκεκριμένα:

  • Ηθικές εργασιακές πρακτικές: Καθιέρωση δίκαιων εργασιακών πρακτικών που συνεπάγονται ασφαλείς συνθήκες εργασίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη (Diversity, Equity, Inclusion – DEI): Εφαρμογή της DEI στον χώρο εργασίας, για τη δημιουργία ενός δίκαιου και ισότιμου περιβάλλοντος.
  • Δέσμευση στην κοινότητα και φιλανθρωπία: Ενεργή εμπλοκή και στήριξη της τοπικής κοινότητας.

Το “G” στο ESG

Το “G” στο ESG – αρχικό της λέξης Governance – αφορά τον τρόπο με τον οποίο μία εταιρεία διακυβερνείται, δηλαδή τους τρόπους καθοδήγησης, διαχείρισης και επίβλεψής της. Συγκεκριμένα, οι τρόποι αυτοί συνεπάγονται:

  • Διαφάνεια και υπευθυνότητα: Η διαφάνεια παίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μίας εταιρείας.
  • Σύνθεση και ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου: Είναι σημαντικό το ΔΣ να είναι ανεξάρτητο και να συμβάλλει στην ακεραιότητα της εταιρείας.
  • Δικαιώματα και δέσμευση μετόχων: Η επιτυχής διακυβέρνηση βασίζεται στα δικαιώματα των μετόχων και στο πώς καλλιεργείται η δέσμευσή τους στην εταιρεία.

ESG: Πώς επηρεάζει την επιχείρησή σας

Σε επίπεδο κανονισμών

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζονται σε πρακτικό επίπεδο από την ESG πολιτική.

Και αυτό γιατί, τον Γενάρη του 2023, η Ε.Ε. ψήφισε την οδηγία CSRD, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες πρέπει να δημοσιοποιούν εκθέσεις με πληροφορίες για θέματα βιωσιμότητας, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2024 έως και το έτος 2026 ή αργότερα (ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας).

Επιπλέον, οι εταιρείες που λειτουργούν μέσα στην Ε.Ε. θα πρέπει να συμμορφωθούν, ώστε η λειτουργία και οι επενδύσεις τους να στηρίζουν την Πράσινη Συμφωνία, μια σειρά πρωτοβουλιών της ΕΕ προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Σε επενδυτικό επίπεδο

Οι καλοί δείκτες ESG (που αποδεικνύονται από μια θετική αξιολόγηση από έναν πιστοποιημένο οργανισμό), μπορεί να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για πρόσβαση σε επενδύσεις και δάνεια χαμηλότερου επιτοκίου, από funds ή επενδυτές που χρηματοδοτούν «πράσινες» εταιρείες. Εάν οι επενδυτές αντιλαμβάνονται κακή – ή ανύπαρκτη – διαχείριση σε ουσιώδη θέματα ESG, οι εταιρείες θα βλέπουν όλο και μειωμένο ενδιαφέρον από αυτούς.

Σε επίπεδο πελατών

Οι καταναλωτές δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός brand ή μίας εταιρείας. Σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών αναζητά ενεργά εταιρείες που χαρακτηρίζονται για τις οικολογικές τους πρακτικές, επιλέγοντας πρόθυμα να τις υποστηρίξουν. Με άλλα λόγια, το ESG επηρεάζει σημαντικά ακόμη και τις πωλήσεις ή τα κέρδη μίας εταιρείας που προέρχονται άμεσα από τους πελάτες της.

ESG: Μία ευκαιρία για κάθε επιχείρηση

Σήμερα υπάρχει μία παγκόσμια ανησυχία και κινητικότητα ως προς το πώς διαχειριζόμαστε τα θέματα βιωσιμότητας και οι εταιρείες δεν μένουν αμέτοχες – αντίθετα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτά.

Το πόσο καλά διαχειρίζεται λοιπόν μία εταιρεία θέματα που αφορούν το ESG επηρεάζει τόσο τη λειτουργική όσο και την οικονομική της απόδοση, ανοίγοντας τον δρόμο για “πράσινες επενδύσεις” και βελτιώνοντας την εικόνα της απέναντι σε πελάτες, επενδυτές και μετόχους.

Προκειμένου να λάβει μία καλή αξιολόγηση ως προς τους δείκτες ESG, μία εταιρεία μπορεί να ακολουθήσει μία σειρά από πρακτικές που είναι ευεργετικές για την κοινωνία και το περιβάλλον και να απευθυνθεί σε έναν οργανισμό αξιολόγησης για να λάβει την πιστοποίησή της.

Και φυσικά, για οτιδήποτε αφορά την ίδρυση μίας offshore εταιρείας ή την συμβουλευτική για  νομικά και λογιστικά θέματα, η ομάδα ειδικών της GoJack είναι εδώ για να παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας