Πράσινες Επενδύσεις: Τι είναι και πώς να τις προσελκύσετε

7 Μαρτίου, 2024

Με τον όρο «Πράσινες Επενδύσεις» αναφερόμαστε στην επενδυτική δραστηριότητα που επικεντρώνεται σε έργα, εταιρείες ή τομείς που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς η υγεία του πλανήτη και η βιωσιμότητα έχει μπει σε προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια, τόσο από τους παγκόσμιους ηγέτες όσο και από τις εταιρείες, οι Πράσινες Επενδύσεις γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς μεταξύ των επενδυτών.

Πράσινες Επενδύσεις μπορούν να γίνουν από επενδυτικές εταιρείες, από hedge funds, από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή ακόμη και από ιδιώτες επενδυτές. Τι ακριβώς είναι, όμως, πώς λειτουργούν και πώς θα μπορούσε μία επιχείρηση όμως να προσελκύσει τέτοιες επενδύσεις; Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε φως στα παραπάνω ερωτήματα.

Τι είναι οι Πράσινες Επενδύσεις;

Οι Πράσινες Επενδύσεις στοχεύουν στο να υποστηρίξουν επιχειρηματικές πρακτικές που έχουν ένα ευνοϊκό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Συχνά μπορεί να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG) μίας εταιρείας, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι εντάσσονται και κάτω από την ομπρέλα των Κοινωνικά Υπεύθυνων Επενδύσεων (Socially Responsible Investing – SRI).

Η διαφορά είναι ότι οι Πράσινες Επενδύσεις είναι στοχευμένες σε εταιρείες ή έργα που δεσμεύονται για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, τη μείωση της ρύπανσης, τη διαχείριση αποβλήτων ή άλλες επιχειρηματικές πρακτικές που στοχεύουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα δεν είναι φιλανθρωπική πράξη. Οι επενδυτές στοχεύουν σε έναν συνδυασμό θετικού αποτυπώματος και μέγιστης απόδοσης επί της επένδυσης. Ωστόσο, η «πράσινη» επενδυτική αγορά έχει σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα πλανήτη, αφού παρέχει κεφάλαια για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ.

Τύποι Πράσινων Επενδύσεων

  • Πράσινες μετοχές: Η πιο απλή μορφή πράσινης επένδυσης είναι η αγορά μετοχών από εταιρείες που έχουν ισχυρές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, ή αναπτύσσουν εργαλεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
  • Πράσινα ομόλογα: Ένα ακόμη εργαλείο είναι τα πράσινα ομόλογα – κάποιες φορές γνωστά και ως κλιματικά ομόλογα – τα οποία αντιπροσωπεύουν δάνεια που βοηθούν τράπεζες, εταιρείες ή οργανισμούς να χρηματοδοτήσουν έργα με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
  • Πράσινα funds: Ένας άλλος τρόπος είναι οι επενδύσεις σε μετοχές αμοιβαίων κεφαλαίων (funds), που παρέχουν ευρύτερη έκθεση σε πράσινες εταιρείες. Αυτά τα πράσινα ταμεία επενδύουν σε διάφορα projects, επιτρέποντας στους επενδυτές να διανείμουν τα χρήματά τους σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών έργων.

Ποιος μπορεί να αξιοποιήσει τις Πράσινες Επενδύσεις;

Η πράσινη χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτες, εταιρείες ή οργανισμούς που δημιουργούν προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον ή οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία στοχεύει να μειώσει το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Μερικά παραδείγματα εταιρειών που χρησιμοποιούν Πράσινες Επενδύσεις είναι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ή εταιρείες που αγοράζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – βιολογικές φάρμες, κατασκευαστές προϊόντων με ελάχιστα έως καθόλου συνθετικά χημικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον, κλπ.

Πώς να προσελκύσετε Πράσινες Επενδύσεις

Ενσωματώστε το ESG στη στρατηγική της επιχείρησής σας

Μία σημαντική πρακτική που μπορεί να βοηθήσει να τραβήξετε την προσοχή των επενδυτών είναι η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στην βασική επιχειρηματική σας στρατηγική. Επικεντρωθείτε στο να δείξετε πώς οι πρακτικές που αφορούν τη βιωσιμότητα αποτελούν μέρος της ανάπτυξης και του πλάνου της εταιρείας. Μια συγκεκριμένη και δομημένη στρατηγική ESG βοηθά τους επενδυτές να κατανοήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για μακροπρόθεσμη αξία και μείωση του ρίσκου της πράσινης επένδυσής τους.

Επιδείξτε ισχυρές περιβαλλοντικές πρακτικές

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για εταιρείες που αντιμετωπίζουν ενεργά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Εφαρμόστε περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές σε όλες τις δραστηριότητές σας, όπως μείωση των εκπομπών άνθρακα, βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και των πόρων που χρησιμοποιείτε, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας. Η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων σας είναι επίσης μία σημαντική πρακτική που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συναναστραφείτε με επενδυτές που εστιάζουν στο ESG

Για να προσελκύσετε επενδυτές που ενδιαφέρονται για Πράσινες Επενδύσεις, αναζητήστε ενεργά εκείνους που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα. Παρακολουθήστε συνέδρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις networking με επίκεντρο το ESG, για να συνδεθείτε με πιθανούς επενδυτές που μοιράζονται αυτές τις αξίες. Αξιοποιήστε πλατφόρμες και δίκτυα αφιερωμένα σε βιώσιμες επενδύσεις και συμμετέχετε σε διάλογο με τους επενδυτές, επισημαίνοντας τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σας και τις πιθανές οικονομικές αποδόσεις τους.

Αξιοποιήστε τις περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε σχετικές πιστοποιήσεις ESG ή να ευθυγραμμίσετε την εταιρεία σας με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα βιωσιμότητας. Πιστοποιήσεις όπως η B Corp ή το LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) αποδεικνύουν τη δέσμευσή σας σε αυστηρές περιβαλλοντικές πρακτικές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη διαφοροποίησή σας στην αγορά.

Συνεργαστείτε με εξειδικευμένους συμβούλους

Συνεργαστείτε με συμβουλευτικές εταιρείες που ειδικεύονται στις επενδύσεις, ώστε να σας καθοδηγήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, να εντοπίσετε τομείς προς βελτίωση και να σας παρέχουν πληροφορίες για τις προσδοκίες των επενδυτών, καθώς και να σας καθοδηγήσουν στην ανάπτυξη ισχυρών στρατηγικών και μηχανισμών που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις των επενδυτών.

Επιδιώξτε συνεχή βελτίωση

Το ESG και γενικότερα οι περιβαλλοντικές πρακτικές είναι ένας εξελισσόμενος τομέας και οι επενδυτές απαιτούν όλο και περισσότερα από τις επιχειρήσεις. Προσπαθήστε να αξιολογείτε και βελτιώνετε συνεχώς την απόδοση του ESG και των περιβαλλοντικών πρακτικών σας, μένοντας ενήμεροι για τις τάσεις, τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προτιμήσεις των επενδυτών. Αν επιδείξετε δέσμευση για συνεχή βελτίωση, αποδεικνύετε παράλληλα την προσαρμοστικότητα και την ετοιμότητά σας να ανταποκριθείτε στις μελλοντικές προκλήσεις.

Πράσινες επενδύσεις: Αναπτύξτε την επιχείρησή σας και συμβάλλετε στη βιωσιμότητα

Οι Πράσινες Επενδύσεις αποτελούν έναν καινοτόμο τρόπο να ενισχυθεί η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Και καθώς η προστασία του περιβάλλοντος έρχεται ολοένα και πιο ενεργά στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, οι επενδυτές αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την αξία των Πράσινων Επενδύσεων.

Ενσωματώνοντας βιώσιμες πρακτικές και επιδεικνύοντας δέσμευση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ συνεργάζονται με επενδυτές που εστιάζουν στο ESG και αξιοποιώντας πιστοποιήσεις και συμβουλές ειδικών, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσελκύσουν Πράσινες Επενδύσεις και να μετατραπούν σε ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, σε ένα ταχέως εξελισσόμενο επενδυτικό τοπίο.

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της GoJack, με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και την μεγάλη εμπειρία τους στο επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι εδώ για να σας λύσουν κάθε απορία και να σας καθοδηγήσουν σε κάθε νέο σας επιχειρηματικό βήμα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να βρούμε προσαρμοσμένες λύσεις για σίγουρη επιτυχία!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας