Εξωτερική ανάθεση για λογιστική υποστήριξη: Αξίζει;

14 Μαρτίου, 2024

Η λογιστική υποστήριξη μιας επιχείρησης είναι ύψιστης σημασίας για την επιτυχία και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Με τις συνεχείς εξελίξεις στο φορολογικό πεδίο, αναδύονται διαρκώς νέες ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις. Οι κατάλληλοι λογιστικοί σύμβουλοι μπορούν να τις βοηθήσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες και να αποφύγουν τους πιθανούς κινδύνους. Πολλές φορές μάλιστα η εξωτερική ανάθεση για φορολογική και λογιστική υποστήριξη μπορεί να αποβεί σωτήρια για την επιχείρηση.

Λογιστική υποστήριξη: 6 λόγοι για να την αναθέσετε σε εξωτερικούς συνεργάτες

Πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να έχουν ένα δικό τους εσωτερικό λογιστήριο, ώστε να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαχείριση των φορολογικών και λογιστικών ζητημάτων της εταιρείας. Αυτή η εστίαση σε μια επιχείρηση είναι σίγουρα χρήσιμη, συνοδεύεται όμως και από αρκετούς περιορισμούς που δεν επιτρέπουν στην εταιρεία να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες ανάπτυξής της.

Από την άλλη, η εξωτερική ανάθεση προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω, τα οποία συχνά παραβλέπονται.

Ολοκληρωμένη εικόνα του κλάδου

Εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, οι σύμβουλοι σε ένα εσωτερικό λογιστικό τμήμα συχνά διαθέτουν μια περιορισμένη αντίληψη του κλάδου. Μπορεί να έχουν μια άριστη εικόνα της επιχείρησης και να παρέχουν μια άρτια λογιστική υποστήριξη σε βασικά επίπεδα, αλλά να αδυνατούν να βοηθήσουν την επιχείρηση να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες για περαιτέρω εξέλιξη ή να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση.

Αντιθέτως, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών εταιρειών, οι εξωτερικοί σύμβουλοι διαθέτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του κλάδου. Μέσα από τις πολλαπλές συνεργασίες τους αποκτούν πολύτιμη εμπειρία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εντοπίσουν εύκολα και να αποφύγουν πιθανούς φορολογικούς κινδύνους, να προτείνουν πρωτοποριακές λύσεις σε λογιστικά προβλήματα και να δώσουν στοχευμένες συμβουλές για την οικονομική ανάπτυξη της επιχείρησης.

Υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών σε χαμηλότερο κόστος

Προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά, τα γραφεία που παρέχουν φορολογική και λογιστική υποστήριξη επιλέγουν τους συμβούλους τους με μεγάλη προσοχή, ώστε να είναι εξειδικευμένοι στους τομείς που αφορούν το πελατολόγιό τους και να διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα τους. Παράλληλα, εξοπλίζονται με κορυφαία λογισμικά λογιστικής και μετεκπαιδεύουν συνεχώς τα στελέχη τους, για να συμβαδίζουν με τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι σε θέση να προσφέρουν λογιστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Τα γραφεία αυτά προσφέρουν διάφορα πακέτα υπηρεσιών με αντίστοιχο κόστος. Κάθε επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες της δικής του επιχείρησης, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Έτσι, ακόμα και μια νεοσύστατη επιχείρηση που δεν διαθέτει μεγάλο budget, μπορεί να λάβει καθοδήγηση από κορυφαίους επαγγελματίες στον χώρο της λογιστικής.

Από την άλλη πλευρά, ένα εσωτερικό τμήμα λογιστών απαιτεί τη διάθεση χώρου και εξοπλισμού, την αγορά λογιστικού λογισμικού και την καταβολή μηνιαίου μισθού ανεξάρτητα από τις ανάγκες της επιχείρησης, γεγονός που αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα της.

Ποικιλία υπηρεσιών

Τις περισσότερες φορές τα γραφεία λογιστικών και φορολογικών συμβούλων δεν περιορίζονται μόνο στη λογιστική και τη φορολογική υποστήριξη, αλλά προσφέρουν μια πληθώρα υπηρεσιών που στόχο έχουν τη γενικότερη υποστήριξη της επιχείρησης. Τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να αφορούν:

  • Τη σύσταση νέας επιχείρησης
  • Τη νομική και φορολογική υποστήριξη εξωχώριων εταιρειών
  • Τη διαχείριση επενδύσεων
  • Τη συμβουλευτική για την ανάπτυξη της επιχείρησης

Μειωμένη πιθανότητα λαθών

Όταν η λογιστική υποστήριξη μιας επιχείρησης ανατίθεται σε ένα ή δύο άτομα του εσωτερικού λογιστηρίου, οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο σημαντικό λάθος λόγω ανθρώπινου παράγοντα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ειδικά σε περιόδους που ο φόρτος εργασίας είναι αρκετά υψηλός, όπως π.χ. κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι εύκολο να γίνουν σημαντικές παραβλέψεις ή λάθη που θα στοιχίσουν στην επιχείρηση.

Από την άλλη πλευρά, ένα οργανωμένο γραφείο παροχής λογιστικής υποστήριξης διαθέτει δικλείδες ασφαλείας που διασφαλίζουν την αποφυγή τέτοιων λαθών. Ο μεγαλύτερος αριθμός έμπειρων συμβούλων και η χρήση εξειδικευμένων εργαλείων σε συνδυασμό με τη λεπτομερή οργάνωση της ροής εργασιών μειώνουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες να γίνουν σοβαρά λάθη.

Αύξηση της αποδοτικότητας της επιχείρησης

Αναθέτοντας τη φορολογική και λογιστική υποστήριξή της σε ένα εξωτερικό γραφείο, τα στελέχη της επιχείρησής μπορούν να επικεντρωθούν ανενόχλητα στις ενέργειες για την ανάπτυξη των προϊόντων, των υπηρεσιών, του πελατολογίου και γενικότερα της εταιρείας. Αυτό συμβάλλει εξαιρετικά στην αύξηση της αποδοτικότητας της επιχείρησης.

Οργάνωση και καθοδήγηση λογιστηρίου

Οι εξωτερικοί λογιστικοί και φορολογικοί σύμβουλοι μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι ακόμη και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν ή διαθέτουν ήδη ένα εσωτερικό λογιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη στελέχωσή του μπορούν να καθοδηγήσουν τους επιχειρηματίες ώστε να επιλέξουν το κατάλληλο προσωπικό και να οργανώσουν το λογιστικό τμήμα ως προς τις καθημερινές εργασίες του, ώστε να τεθούν οι σωστές βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του στη συνέχεια.

Επιπλέον, μπορούν να αναλάβουν εξειδικευμένες διαδικασίες που απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις, όταν προκύπτει τέτοια ανάγκη, ώστε να μην επιφορτίζεται με αυτές το λογιστήριο διαταράσσοντας την ομαλή ροή της εργασίας του και αυξάνοντας τον κίνδυνο να γίνουν λάθη.

Εγγυημένη φορολογική και λογιστική υποστήριξη

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η εξωτερική ανάθεση για τη φορολογική και λογιστική υποστήριξη μιας επιχείρησης έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγιή λειτουργία και την ανάπτυξή της. Μπορεί όμως να έχει και πολύ δυσάρεστες συνέπειες εάν οι εξωτερικοί οικονομικοί σύμβουλοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία που απαιτείται για να προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Στην GoJack γνωρίζουμε καλά πόσο κρίσιμη είναι η επιλογή των κατάλληλων συμβούλων για μια επιχείρηση. Γι΄αυτόν τον λόγο, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα από επαγγελματίες με μακρόχρονη εμπειρία στην υποστήριξη επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτουμε μια πλήρη ομάδα λογιστών, νομικών και επιχειρηματικών συμβούλων που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση με απόλυτη επιτυχία.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και ανακαλύψτε όλα όσα μπορούμε να καταφέρουμε για την επιχείρησή σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας