Φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή: Ποια είναι η διαφορά τους

21 Μαρτίου, 2024

Η φορολογική νομοθεσία είναι γεμάτη από ορισμούς που δεν γίνονται εύκολα κατανοητοί από τον μέσο πολίτη. Δύο τέτοιοι ορισμοί είναι και αυτοί της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οι οποίοι συχνά συγχέονται από το ευρύ κοινό. Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να δούμε τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή.

Φοροδιαφυγή: Ορισμός, παραδείγματα και ποινές

Συχνά ακούμε στις ειδήσεις ότι η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει επιπλέον μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως π.χ. το νέο νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι θεωρείται όμως φοροδιαφυγή και ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κανείς όταν φοροδιαφεύγει;

Τι είναι η φοροδιαφυγή

Φοροδιαφυγή είναι το σύνολο των παράνομων ενεργειών στις οποίες προβαίνει ένα πρόσωπο με στόχο την μη καταβολή του πραγματικού φόρου που του αναλογεί. Φοροδιαφυγή μπορεί να διαπράξει τόσο ένα φυσικό όσο κι ένα νομικό πρόσωπο.

Στην περίπτωση της φοροδιαφυγής υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση των νομοθετικών διατάξεων με σκοπό να επωφεληθεί το φορολογούμενο πρόσωπο. Με άλλα λόγια, το πρόσωπο αυτό έχει προχωρήσει σε ενέργειες που αναφέρεται ρητά στη φορολογική νομοθεσία ότι απαγορεύονται.

Παραδείγματα φοροδιαφυγής

Υπάρχουν διάφορες ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως φοροδιαφυγή. Κάποιες από αυτές είναι γνωστές και γίνονται μία φορά, ενώ άλλες είναι πιο περίπλοκες και χρειάζονται μια συστηματική στρατηγική. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα φοροδιαφυγής είναι τα εξής:

  • Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης
  • Η υποβολή φορολογικής δήλωσης με αναληθή στοιχεία ή με απόκρυψη στοιχείων
  • Η μη καταβολή Φ.Π.Α.
  • Η απόκρυψη εισοδημάτων
  • Η δήλωση εικονικών δαπανών
  • Η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων
  • Η νόθευση βιβλίων και φορολογικών στοιχείων

Ποινή για φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή θεωρείται οικονομικό έγκλημα και ως εκ τούτου τιμωρείται από τον νόμο. Η ποινή για φοροδιαφυγή μπορεί να είναι είτε χρηματική είτε να αφορά την επιβολή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και περισσότερα από δύο χρόνια. Για να τιμωρηθεί όμως ένα φυσικό ή ένα νομικό πρόσωπο για φοροδιαφυγή, θα πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί ότι προχώρησε σκόπιμα σε παράνομες ενέργειες προκειμένου να αποφύγει την καταβολή φόρου που του αναλογεί.

Φοροαποφυγή: Ορισμός, παραδείγματα και ποινές

Πολλοί συγχέουν την φοροαποφυγή με τη φοροδιαφυγή. Παρόλο που οι έννοιες αυτές έχουν αρκετά κοινά σημεία και φαίνεται να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στην οικονομία μιας χώρας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Τι είναι η φοροαποφυγή;

Φοροαποφυγή είναι εκείνη η συμπεριφορά των φορολογούμενων προσώπων που αποσκοπεί στην ευνοϊκότερη φορολόγησή τους εκμεταλλευόμενη τη φορολογική νομοθεσία. Σε αντίθεση με τη φοροδιαφυγή λοιπόν, οι ενέργειες που γίνονται σε αυτή την περίπτωση δεν αντιβαίνουν τον νόμο, αλλά τον εκμεταλλεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγει το πρόσωπο να φορολογηθεί όπως θα του αναλογούσε.

Η φοροαποφυγή διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: την νόμιμη και την καταχρηστική.

Νόμιμη φοροαποφυγή

Με τον όρο «νόμιμη φοροαποφυγή» αναφερόμαστε στη φοροαποφυγή που γίνεται μέσα σε λογικά και αναμενόμενα πλαίσια προκειμένου να επιτύχει κανείς τη μείωση του φόρου που του αναλογεί. Τυπικά παραδείγματα ενεργειών νόμιμης φοροαποφυγής είναι τα εξής:

  • Η επιλογή νομικής μορφής επιχείρησης με βάση τα φορολογικά πλεονεκτήματα
  • Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που αποδίδουν εισόδημα σε συγγενικά πρόσωπα
  • Η δήλωση γονικής παροχής ή δωρεάς για την δικαιολόγηση μιας αγοράς περιουσιακού στοιχείου

Σε τέτοιες περιπτώσεις η φοροαποφυγή θεωρείται νόμιμη καθώς πρόκειται για ενέργειες που έχουν προβλεφθεί από τον νομοθέτη.

Καταχρηστική φοροαποφυγή

Η καταχρηστική φοροαποφυγή αφορά εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος με δόλο εκμεταλλεύεται κενά, παραλείψεις ή αοριστίες στη νομοθεσία ή παρερμηνεύει συγκεκριμένες διατάξεις προκειμένου να έχει φορολογικό όφελος.

Η διαφορά σε σχέση με την νόμιμη φοροαποφυγή είναι ότι στην περίπτωση της καταχρηστικής φοροαποφυγής, είναι ξεκάθαρο ότι οι ενέργειες του φορολογούμενου αντίκεινται στη βούληση και τον σκοπό του νομοθέτη, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στη νομοθεσία.

Για παράδειγμα, η δημιουργία μιας offshore σε μια χώρα που θεωρείται φορολογικός παράδεισος με μόνο σκοπό τη μεταφορά κεφαλαίων εκεί για ευνοϊκότερη φορολόγηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί καταχρηστική φοροαποφυγή, αφού η νομοθεσία επιτρέπει την ίδρυση offshore για επιχειρηματικούς σκοπούς και όχι για την αποφυγή φορολόγησης.

Ποινή για φοροαποφυγή

Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη ποινή για την φοροαποφυγή. Ωστόσο, εφόσον διαπιστωθεί καταχρηστική αποφυγή, η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις φορολογικές αρχές να επιβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο αγνοώντας τις διευθετήσεις για μείωση ή αποφυγή της φορολόγησης που προκύπτουν από αθέμιτες ενέργειες.

Φορολογικός σχεδιασμός: Το κλειδί για κάθε επιχείρηση

Όπως είδαμε, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή έχουν τον ίδιο στόχο: να καταφέρει ο φορολογούμενος να μειώσει τον φόρο που θα κληθεί να καταβάλλει. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να καταφεύγει κανείς σε παράνομες ενέργειες για να επιτύχει τον στόχο του. Ένας λεπτομερής και προσεκτικός φορολογικός σχεδιασμός μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς το εμπλεκόμενο ρίσκο.

Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της GoJack μπορούν να σας βοηθήσουν να καταστρώσετε έναν φορολογικό σχεδιασμό με σημαντικά φορολογικά οφέλη για την επιχείρησή σας. Με την καθοδήγηση των ειδικών λογιστών και νομικών μας, θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις δυνατότητες που σας παρέχει ο νόμος προκειμένου να έχετε μια ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να σχεδιάσουμε μαζί το φορολογικό μέλλον της επιχείρησής σας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας