Προετοιμασία για ένταξη σε αναπτυξιακό νόμο

18 Οκτωβρίου, 2023

Για όσους επιχειρηματίες αναζητούν έναν τρόπο περαιτέρω ανάπτυξης της επιχείρησής τους, η ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο είναι μια συμφέρουσα επιλογή. Μέσω αυτής, ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης για την επιχείρησή του, αλλά και άλλα σημαντικά οφέλη. Τι είναι όμως αυτός ο νόμος και πώς γίνεται όμως η προετοιμασία για την ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο;

Τι είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος;

Προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το ελληνικό κράτος προχωρά κατά καιρούς σε επιδοτήσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε επιλεγμένους τομείς, ώστε να τις υποστηρίξει στην προσπάθεια ανάπτυξής τους.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι η νομοθεσία στην οποία ορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για να λάβει μια επιχείρηση αυτές τις κρατικές επιδοτήσεις, καθώς επίσης και το προβλεπόμενο ύψος των επιδοτήσεων αυτών.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο;

Γενικότερα, δικαίωμα αίτησης για ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο έχουν όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια και ανήκουν σε μία από τις παρακάτω ομάδες:

  • Εμπορικές εταιρείες
  • Συνεταιρισμοί
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)
  • Επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση, δεδομένου ότι κατά την ημερομηνία έναρξης εργασιών του επενδυτικού τους σχεδίου έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες.
  • Κοινοπραξίες με εμπορική δραστηριότητα
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις
  • Ατομικές επιχειρήσεις υπό προϋποθέσεις

Τα είδη των επιχειρήσεων που δικαιούνται να προχωρήσουν σε αίτηση ένταξης σε Αναπτυξιακό Νόμο ανακοινώνονται κάθε φορά στο αντίστοιχο ΦΕΚ. Ανάλογα με τους τομείς που κρίνει το ελληνικό κράτος ότι χρειάζονται υποστήριξη, επιλέγει τα αντίστοιχα πεδία δραστηριοποίησης που θα επιδοτηθούν.

Σε πολλές περιπτώσεις, η κατηγοριοποίηση δεν γίνεται με βάση το αντικείμενο της επιχείρησης, αλλά ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο δίνεται η επιδότηση ή με βάση το μέγεθος της επιχείρησης.

Για παράδειγμα, στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887 (ΦΕΚ Α’ 16/04-02-2022) δίνεται έμφαση στην τεχνολογική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση τους, στην υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα κ.λπ.

Είδη πιθανής ενίσχυσης κατά την ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο προσφέρει διάφορα προνόμια στις επιχειρήσεις. Ανάλογα με την αιτία για την οποία εντάσσεται μια επιχείρηση στον συγκεκριμένο νόμο, μπορεί να έχει τα παρακάτω οφέλη:

  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιχορήγηση
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • Επιδότηση του κόστους των νέων θέσεων εργασίας
  • Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου

Το ύψος του ποσού που λαμβάνει η επιχείρηση υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες που προβλέπονται στο επενδυτικό της σχέδιο.

Προετοιμασία για ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο

Για την επιτυχή ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο απαιτείται λεπτομερής προετοιμασία και προσεκτικά μελετημένα βήματα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την αρχική προετοιμασία της αίτησης μέχρι την εκπόνηση του επενδυτικού σχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, κατά την προετοιμασία για την ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα βήματα:

Μελέτη και κατανόηση του Αναπτυξιακού Νόμου

Η κατανόηση όλων των παραμέτρων του Αναπτυξιακού Νόμου στον οποίο στοχεύει να ενταχθεί μια επιχείρηση είναι ένα από τα βασικότερα βήματα για την τελική έγκρισή της. Έχοντας μια πλήρη εικόνα για τα κριτήρια και τις απαιτήσεις του, ο επιχειρηματίας μπορεί:

  • να αποφύγει τις αιτήσεις σε προγράμματα για τα οποία δεν πληροί τις προϋποθέσεις, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήματα και
  • να συντάξει ένα επενδυτικό σχέδιο που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της επιδότησης στην οποία στοχεύει, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εγκριθεί η αίτησή του.

Έρευνα και συλλογή απαραίτητων στοιχείων για τη σύνταξη του επενδυτικού σχεδίου

Για τη σύνταξη ενός πειστικού επενδυτικού σχεδίου χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ύψος των δαπανών που υπολογίζει να πραγματοποιήσει η επιχείρηση και πού βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί, μελέτες που αποδεικνύουν την ανάγκη της επιχείρησής για αναβάθμιση κ.λπ.

Η συλλογή τέτοιων στοιχείων αυξάνει την αξιοπιστία της επιχείρησης και διευκολύνει σημαντικά όλη τη διαδικασία σύνταξης και υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Σύνταξη επενδυτικού σχεδίου

Το επενδυτικό σχέδιο αποτελεί το πιο βασικό κριτήριο για την έγκριση της ένταξης μιας επιχείρησης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ένα επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι πλήρες, λεπτομερές, οργανωμένο και απόλυτα συνυφασμένο με τα κριτήρια και τους στόχους του αντίστοιχου Αναπτυξιακού Νόμου. Μερικές από τις απαραίτητες πληροφορίες που θα πρέπει να αναφέρονται είναι οι εξής:

  • Τι περιλαμβάνει η επένδυση στην οποία θα προχωρήσει η επιχείρηση
  • Γιατί κρίνεται σημαντικό για την επιχείρηση να κάνει αυτή την επένδυση
  • Ποια είναι τα βήματα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου
  • Τι οφέλη προσδοκά να έχει η επιχείρηση από τη συγκεκριμένη επένδυση
  • Ποιες είναι οι αναμενόμενες δαπάνες για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου

Συλλογή δικαιολογητικών

Εκτός από το επενδυτικό της σχέδιο, ανάλογα με την επένδυση στην οποία δηλώνει ότι θα προχωρήσει η επιχείρηση, θα πρέπει να καταθέσει και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά έγγραφα. Η συλλογή των δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, ώστε να είναι βέβαιη η επιχείρηση ότι δεν έχει παραλειφθεί τίποτα.

Σύμβουλοι επιχειρήσεων για ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο

Όπως είδαμε, η προετοιμασία για ένταξη σε Αναπτυξιακό Νόμο είναι μια απαιτητική διαδικασία, για την οποία χρειάζεται λεπτομερής οργάνωση, άριστη γνώση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και άψογος συντονισμός. Για έναν επιχειρηματία που πρέπει παράλληλα να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησής του, κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει αδύνατο. Ωστόσο, μπορεί να λάβει την κατάλληλη βοήθεια από επαγγελματίες που εξειδικεύονται στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Γι’ αυτό υπάρχει η έμπειρη ομάδα επιχειρηματικών συμβούλων της GoJack. Η ομάδα μας θα αναλάβει κάθε στάδιο της προετοιμασίας για την ένταξη της επιχείρησής σας σε Αναπτυξιακό Νόμο, από την αρχική σύνταξη και υποβολή της αίτησης μέχρι την τελική εκπόνηση του επενδυτικού σας σχεδίου.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ανακαλύψουμε μαζί όλες τις δυνατότητες επιχορήγησης που προσφέρονται για την επιχείρησή σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας