10 κανόνες για σωστή επένδυση χρημάτων

23 Αυγούστου, 2023

Πολλοί πιστεύουν πως η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κανείς επενδυτής είναι να διαθέτει το απαιτούμενο κεφάλαιο. Ωστόσο, η διάθεση ενός ποσού για επενδύσεις δεν εγγυάται από μόνη της την προσδοκώμενη κερδοφορία. Όπως κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, η επένδυση χρημάτων έχει τους δικούς της κανόνες επιτυχίας.

Οι χρυσοί κανόνες για σωστή επένδυση χρημάτων

Έχει παρατηρηθεί πως τα συχνότερα λάθη των αρχάριων (κυρίως) επενδυτών οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν παραβλέψει κάποιον από τους παρακάτω κανόνες. Αυτοί οι κανόνες ίσως ακούγονται απλοϊκοί, αλλά αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση της επενδυτικής νοοτροπίας που οδηγεί τον επενδυτή σε μακροχρόνια και σταθερή κερδοφορία. Ας τους δούμε λοιπόν:

Η γνώση είναι δύναμη

Πολλοί επενδυτές παρασύρονται από τον ενθουσιασμό και προχωρούν σε κάποια επένδυση που προβάλλεται ως ευκαιρία, χωρίς να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση. Έτσι, καταλήγουν είτε να χάνουν τα χρήματά τους είτε να μην αξιοποιούν στο μέγιστο την επένδυσή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, αποθαρρύνονται τόσο από τα αποτελέσματα που δεν ασχολούνται με επενδύσεις ξανά.

Η σωστή επένδυση χρημάτων απαιτεί χρόνο και γνώσεις. Είτε πρόκειται για 50 είτε για 50.000 ευρώ, είναι σημαντικό να έχετε τις απαραίτητες πριν τα επενδύσετε κάπου. Έτσι, θα μπορείτε να αναγνωρίσετε πιθανές ευκαιρίες αλλά και κινδύνους και να κάνετε την επένδυση που ταιριάζει περισσότερο στους δικούς σας στόχους.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται στο προσκήνιο νέες δραστηριότητες που παρουσιάζονται ως επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόκειται συνήθως για επενδύσεις που υπόσχονται τεράστια κέρδη σε ελάχιστο χρόνο και με μηδενικό κόπο.

Τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Εάν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Οι γνώσεις γύρω από τις επενδύσεις θα σας βοηθήσουν να διακρίνετε ευκολότερα πότε κάτι είναι πραγματικά αξιόλογο.

Δεν είναι όλα για όλους

Το γεγονός ότι κάποιος άλλος κατάφερε να έχει μεγάλο κέρδος από μια δική του επένδυση, δεν σημαίνει ότι πρέπει κι εσείς να ακολουθήσετε ακριβώς τα ίδια βήματα. Οι επενδυτικές ανάγκες κάθε ατόμου διαφέρουν ανάλογα με τις γνώσεις, το κεφάλαιο, τους στόχους και το χαρτοφυλάκιό του.

Είναι καλό να ενημερώνεστε για τις κινήσεις άλλων επενδυτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μιμείστε την πορεία τους. Άλλωστε, ακόμη κι αν το κάνετε, κανείς δεν σας εγγυάται ότι θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Μόνο οι επαγγελματίες είναι αξιόπιστοι σύμβουλοι

Υπάρχουν πολλά άτομα εντός και εκτός διαδικτύου που ισχυρίζονται ότι έχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες. Πριν εμπιστευτείτε κάποιον, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για επαγγελματία σύμβουλο επενδύσεων, με εμπειρία στη διαχείριση υποθέσεων πελατών και επιβεβαιωμένες επιτυχίες.

Για παράδειγμα, η ολοκληρωμένη ομάδα μιας εταιρείας όπως η GoJack, η οποία περιλαμβάνει επενδυτικούς, νομικούς και οικονομικούς συμβούλους και διαθέτει μεγάλη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ιδανική για να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια.

Οι επενδύσεις πρέπει να είναι ‘βαρετές’

Τα επενδυτικά οχήματα που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις προκαλούν έντονο ενθουσιασμό όταν προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις, αλλά και βαθιά απογοήτευση όταν δεν υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Τέτοιες επενδύσεις χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό ρίσκο και δεν προτείνονται για ερασιτέχνες επενδυτές.

Αν στοχεύετε σε σταθερά μακροπρόθεσμα κέρδη, οι επενδύσεις σας θα πρέπει να είναι «βαρετές», να διέπονται δηλαδή από μια σχετική σταθερότητα.

Επιτυχημένες επενδύσεις είναι οι μελετημένες επενδύσεις

Για να έχετε μια επιτυχημένη και μακρόχρονη πορεία στις επενδύσεις, απαιτείται ένα καλά οργανωμένο επενδυτικό πλάνο. Έχοντας σχεδιάσει από πριν το πλάνο που θέλετε να ακολουθήσετε για να επιτύχετε τους στόχους σας, θα μπορείτε να διαχειριστείτε τις επενδύσεις σας καλύτερα και να κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν αναίμακτα.

Προέχει η αποπληρωμή χρεών

Πριν προχωρήσετε σε επένδυση χρημάτων, θα πρέπει να αποπληρώσετε τυχόν χρέη. Σε αυτή την κατηγορία δεν ανήκουν τα μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, αλλά χρέη που μπορείτε να αποπληρώσετε σχετικά σύντομα.

Έτσι, θα έχετε την ελευθερία να διαχειριστείτε το κεφάλαιο που σας απομένει χωρίς να διακινδυνεύετε να αυξήσετε κι άλλο τα χρέη σας.

Η αποταμίευση προηγείται της επένδυσης χρημάτων

Ένα άλλο απαραίτητο βήμα πριν την επένδυση χρημάτων είναι η αποταμίευση ενός ποσού έκτακτης ανάγκης. Ένα τέτοιο ποσό ισούται συνήθως με τα χρήματα που θα χρειαζόσασταν για να ζήσετε για έξι μήνες εάν δεν είχατε κανένα άλλο εισόδημα.

Έχοντας αποταμιεύσει αυτό το ποσό, μπορείτε να προχωρήσετε με ασφάλεια σε μια επένδυση, γνωρίζοντας ότι είστε καλυμμένοι ό,τι κι αν συμβεί.

Επενδύσεις με επιμονή

Εφόσον έχουν αποπληρωθεί τα χρέη και έχει συγκεντρωθεί το ποσό αποταμίευσης που αναφέρθηκε παραπάνω, ένα ποσοστό του εισοδήματος θα πρέπει να αφιερώνεται σταθερά σε επενδύσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται σταδιακά το επενδυτικό κεφάλαιο και δημιουργείται με τον καιρό ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο.

Το συναίσθημα δεν είναι καλός σύμβουλος

Ο κόσμος των επενδύσεων είναι συναρπαστικός και γεμάτος εκπλήξεις που προκαλούν έντονα συναισθήματα. Οι αποφάσεις για την επένδυση χρημάτων όμως, θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται με βάση το επενδυτικό σας πλάνο και τη λογική. Μην αφήσετε τον ενθουσιασμό ή τη δυσαρέσκεια να σας επηρεάσουν, γιατί έτσι θέτετε σε κίνδυνο το κεφάλαιό σας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον κόσμο των επενδύσεων; Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε πολλά άρθρα με συμβουλές για σωστή επένδυση χρημάτων. Έχετε κάποια εξειδικευμένη ερώτηση; Καλέστε μας και οι σύμβουλοί μας θα απαντήσουν σε κάθε σας απορία!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας