Φορολογική έδρα: Είδη και πλεονεκτήματα

1 Φεβρουαρίου, 2024

Κατά τη διάρκεια ίδρυσης μιας επιχείρησης, ο επιχειρηματίας καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με τη φορολογική έδρα της. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες εποχές που οι επιλογές για τη φορολογική έδρα μιας επιχείρησης ήταν σχετικά περιορισμένες, πλέον υπάρχουν διάφορες λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τη δραστηριότητα του επιχειρηματία. Τι είναι όμως η φορολογική έδρα, ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;

Τι είναι η «φορολογική έδρα»

Η φορολογική έδρα μιας επιχείρησης είναι στην ουσία η διεύθυνση στην οποία θεωρεί η εφορία ότι βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία μιας επιχείρησης. Επομένως, φορολογική έδρα μπορούν να αποκτήσουν μόνο τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες, επιχειρήσεις, οργανισμοί κ.λπ.)

Κατά την ίδρυση της επιχείρησης, η διεύθυνση αυτή δηλώνεται στις φορολογικές αρχές, έτσι ώστε τα έσοδα της επιχείρησης να φορολογηθούν βάσει της νομοθεσίας που ισχύει στη συγκεκριμένη χώρα. Επομένως, η επιλογή της κατάλληλης φορολογικής έδρας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς παίζει κρίσιμο ρόλο στην φορολογία που θα επιβληθεί στην επιχείρηση.

Διαφορά φορολογικής έδρας και φορολογικής κατοικίας

Ως φορολογική κατοικία ορίζεται η κατοικία που έχει δηλώσει στην εφορία ένας φορολογούμενος πολίτης. Φορολογική κατοικία δηλώνουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η φορολογική κατοικία ενός επιχειρηματία δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην ίδια χώρα με την φορολογική έδρα της επιχείρησής του. Ένας επαγγελματίας μπορεί να διατηρεί τη φορολογική έδρα της επιχείρησής του σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου επιθυμεί χωρίς να διαμένει εκεί. Πρόκειται για μια απολύτως νόμιμη διαδικασία με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση τηρεί τις φορολογικές της υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος στο οποίο εδρεύει.

Μάλιστα, λόγω των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχει συνάψει η Ελλάδα με πολλές χώρες του εξωτερικού και των ευνοϊκών φορολογικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, συχνά τα οφέλη που προσφέρει σε μια επιχείρηση μια φορολογική έδρα στο εξωτερικό την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους επιχειρηματίες.

Είδη φορολογικής έδρας

Μετά το κύριο ερώτημα του τι είναι η φορολογική έδρα τελικά, ήρθε η ώρα να δούμε και ποια τα είδη της. Είτε πρόκειται για έδρα στην Ελλάδα είτε για έδρα στο εξωτερικό, υπάρχουν διάφορα είδη φορολογικής έδρας που μπορεί να επιλέξει κανείς ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησής του.

Φορολογική έδρα στο σπίτι

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ατομική επιχείρηση και εργάζονται από το σπίτι δηλώνουν ένα μέρος του ως φορολογική έδρα, ώστε να μην επιβαρύνονται με τα επιπλέον έξοδα συντήρησης ενός επαγγελματικού χώρου.

Η περίπτωση της ατομικής επιχείρησης είναι η μόνη περίπτωση στην οποία η φορολογική έδρα μιας επιχείρησης μπορεί να ταυτίζεται με την φορολογική κατοικία του ιδιοκτήτη της. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη δραστηριότητα που μπορεί να ασκεί ο επαγγελματίας από το σπίτι.

Ανεξάρτητη φορολογική έδρα

Πρόκειται για την παραδοσιακή μορφή φορολογικής έδρας που όλοι γνωρίζουμε. Ο επιχειρηματίας ενοικιάζει ή αγοράζει έναν επαγγελματικό χώρο, τον εξοπλίζει και τον διαμορφώνει όπως ο ίδιος επιθυμεί προκειμένου να εκτελεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Η επιλογή αυτή είναι καταλληλότερη για μεγάλες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που χρειάζονται ογκώδη και εξειδικευμένο εξοπλισμό για να λειτουργήσουν. Προσφέρει περισσότερες δυνατότητες διαμόρφωσης του χώρου και μεγαλύτερη προβολή στο κοινό, αλλά συνοδεύεται συνήθως από πολύ μεγαλύτερα έξοδα.

Φορολογική έδρα μέσω εταιρείας

Υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν επαγγελματικά κτήρια με ήδη εξοπλισμένους χώρους εργασίας. Ο επιχειρηματίας μπορεί να προβεί στην ενοικίαση ενός τέτοιου χώρου, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί και ως φορολογική έδρα.

Οι δυνατότητες διαμόρφωσης εδώ είναι περιορισμένες, αλλά το λειτουργικό κόστος είναι σαφώς μικρότερο και η διαχείριση γίνεται από την εταιρεία ενοικίασης. Γι’ αυτόν τον λόγο προτιμάται από εταιρείες με λίγους υπαλλήλους και από start-ups που επιθυμούν να έχουν έναν επαγγελματικό χώρο εργασίας χωρίς μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις.

Εικονική (virtual) φορολογική έδρα

Η εικονική (virtual) φορολογική έδρα είναι μια πραγματική επαγγελματική διεύθυνση την οποία δηλώνει μια επιχείρηση ως φορολογική έδρα, χωρίς ωστόσο να διατηρεί πράγματι κάποιο φυσικό γραφείο εκεί. Έτσι, μπορεί να έχει τα φορολογικά οφέλη που της προσφέρει (π.χ. αν η έδρα βρίσκεται στο εξωτερικό), χωρίς να επιβαρύνεται με το λειτουργικό κόστος διαχείρισης ενός φυσικού γραφείου.

Η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη διεύθυνση για την παραλαβή και την αποστολή της εταιρικής αλληλογραφίας. Επιπλέον, μια επαγγελματική διεύθυνση προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στην επιχείρηση.

Επομένως, η ενοικίαση εικονικής φορολογικής έδρας είναι η ιδανική επιλογή για επιχειρηματίες που δεν χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία στην φορολογική τους έδρα, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται στο εξωτερικό ή σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας από αυτή που κατοικούν. Προτιμάται επίσης από νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να επιβαρυνθούν με τα λειτουργικά έξοδα ενός φυσικού χώρου.

Φορολογική έδρα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Πλέον λοιπόν γνωρίζουμε τι είναι η φορολογική έδρα και ποια τα είδη της. Η αλήθεια είναι πως κάθε είδος φορολογικής έδρας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες. Για να επιλέξει, λοιπόν, ο επιχειρηματίας την ιδανική λύση για την επιχείρησή του, θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος για τα οφέλη και τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν κάθε ένα από τα παραπάνω είδη.

Σε περίπτωση που πρόκειται για φορολογική έδρα στο εξωτερικό, η καθοδήγηση από επαγγελματίες με εξειδίκευση στο φορολογικό σύστημα της συγκεκριμένης χώρας είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.

Η ολοκληρωμένη ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων της GoJack μπορεί να αναλάβει την πλήρη υποστήριξη επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από την ίδρυση εταιρείας στο εξωτερικό και τη μεταφορά φορολογικής έδρας μέχρι το άνοιγμα εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού και τη διαχείριση επενδύσεων, η ομάδα μας μπορεί να σας καθοδηγήσει σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής σας πορείας.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και ανακαλύψτε όλα όσα μπορούμε να προσφέρουμε σε εσάς και την επιχείρησή σας!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας