Τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς λειτουργούν

8 Νοεμβρίου, 2023

Bitcoin, Ethereum, XRP, σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιο από αυτά καθώς και τις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Μετά την πρώτη εκτόξευση του Bitcoin και τις υψηλές αποδόσεις που χάρισε σε πολλούς επενδυτές, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν ραγδαία, γεγονός που οδήγησε με τη σειρά του στη δημιουργία νέων κρυπτονομισμάτων. Σήμερα υπάρχει μια πληθώρα από crypto. Κάποιοι τα παρουσιάζουν ως την απόλυτη επένδυση, ενώ άλλοι τα θεωρούν αναξιόπιστα. Τι είναι τελικά τα κρυπτονομίσματα και πώς λειτουργούν;

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά στοιχεία που παράγονται με τη χρήση αλγόριθμων. Θεωρούνται νομίσματα λόγω της ανταλλακτικής τους αξίας, αφού μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει για την αγορά υπηρεσιών, αγαθών ή άλλων νομισμάτων.

Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι βασίζονται σε κρυπτογραφικές τεχνικές και αλγόριθμους κρυπτογράφησης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συναλλαγών και της δημιουργίας νέων μονάδων νομίσματος. Αυτού του είδους η κρυπτογράφηση καθιστά κάθε κρυπτονόμισμα μοναδικό και, ως εκ τούτου, η πλαστογράφησή του είναι σχεδόν αδύνατη.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των κρυπτονομισμάτων είναι ότι δεν εκδίδονται από κάποια κεντρική αρχή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο κυβερνήσεων ή τραπεζών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία τους ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα

Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα βασίζονται στην τεχνολογία Blockchain, η οποία χρησιμοποιείται για την καταγραφή και τον διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών με τρόπο ασφαλή και αποκεντρωμένο.

Η ονομασία «Blockchain» αντικατοπτρίζει τη βασική δομή της τεχνολογίας, η οποία αποτελείται από συνεχόμενα μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους. Κάθε μπλοκ περιέχει μια σειρά από δεδομένα και το σύνολο αυτών των μπλοκ δημιουργεί μια αλυσίδα μπλοκ.

Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, η τεχνολογία blockchain εφαρμόζεται ως εξής: κάθε μπλοκ περιλαμβάνει ένα σύνολο συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί με κρυπτονομίσματα. Οι συναλλαγές αυτές επαληθεύονται ανεξάρτητα από κάθε μέλος του δικτύου. Κάθε νέο μπλοκ που δημιουργείται πρέπει να επαληθεύεται από όλους τους κόμβους πριν επικυρωθεί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την παραποίηση του ιστορικού των συναλλαγών.

Πλεονεκτήματα κρυπτονομισμάτων και τεχνολογίας blockchain

Η χρήση της τεχνολογίας blockchain στα κρυπτονομίσματα, τους έχει χαρίσει διάφορα πλεονεκτήματα έναντι των τυπικών νομισμάτων. Στα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αποκεντρωμένη διαχείριση: Όπως είδαμε, δεν υπάρχει κεντρική αρχή ή αρμόδιος φορέας που να ελέγχει το σύστημα. Ένα δίκτυο από συνεργαζόμενους υπολογιστές διαχειρίζεται τα δεδομένα και τις συναλλαγές ισότιμα, ώστε να μην μπορεί κανένα μέλος της αλυσίδας να επηρεάσει τα δεδομένα για προσωπικό όφελος.
  • Διαφάνεια: Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στην αλυσίδα μπλοκ είναι προσβάσιμες σε όλους τους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Έτσι, όλες οι συναλλαγές είναι ορατές και διαφανείς.
  • Ασφάλεια: Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ισχυρή κρυπτογράφηση για την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Η αλλοίωση αυτών των δεδομένων είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
  • Αποτροπή παρέμβασης: Όταν προστίθεται ένα νέο μπλοκ στην αλυσίδα, πολύ δύσκολα μπορεί αυτό να αλλάξει ή να διαγραφεί. Αυτό καθιστά το σύστημα ανθεκτικό σε αλλαγές και απόπειρες απάτης.

Πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει κρυπτονομίσματα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκτήσει κάποιος κρυπτονομίσματα, ανάλογα με τον χρόνο και τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να επενδύσει. Οι πιο συνήθεις τρόποι απόκτησης κρυπτονομισμάτων είναι η αγορά, η εξόρυξη ή η ανταλλαγή με παρεχόμενες υπηρεσίες ή προϊόντα.

Αγορά κρυπτονομισμάτων

Τα περισσότερα άτομα που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, δημιουργούν έναν λογαριασμό σε κάποιο ανταλλακτήριο και αγοράζουν τα κρυπτονομίσματα της επιλογής τους χρησιμοποιώντας τυπικά νομίσματα, όπως το δολάριο ή το ευρώ.

Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαιτεί τη χρήση υπολογιστή και είναι γενικά μια αργή διαδικασία. Ο χρήστης συμμετέχει στο δίκτυο μπλοκ του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος για την επιβεβαίωση των συναλλαγών και καλείται να επιλύσει κρυπτογραφικούς γρίφους, ώστε να δημιουργήσει νέες μονάδες κρυπτονομίσματος.

Πληρωμή με κρυπτονομίσματα για την παροχή προϊόντων ή/και υπηρεσιών

Πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν τα κρυπτονομίσματα στις αποδεκτές μεθόδους πληρωμών για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρέχουν στους πελάτες τους.

Είναι ασφαλείς οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα;

Έχουν ακουστεί πολλά για τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και τα υψηλά κέρδη που μπορούν να εξασφαλίσουν για τους επενδυτές. Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες άτομα που επένδυσαν νωρίς σε κάποιο κρυπτονόμισμα κατάφεραν να κερδίσουν υψηλές αποδόσεις σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο. Καθώς η τιμή τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτά, η πορεία τους χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή μεταβλητότητα, γεγονός που δημιουργεί υψηλό ρίσκο.

Επιπλέον, ενώ τα ίδια τα κρυπτονομίσματα είναι ασφαλή, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο και με τους ιστότοπους που διαφημίζονται ως ανταλλακτήρια. Πολλοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αυξημένο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα δημιουργώντας εικονικά ανταλλακτήρια με σκοπό την εξαπάτηση των επενδυτών.

Συμπερασματικά, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα μπορούν να αποφέρουν έσοδα, αρκεί να έχει κανείς τις απαραίτητες γνώσεις σε αυτόν τον τομέα και να χρησιμοποιεί ασφαλή, αναγνωρισμένα μέσα. Ωστόσο, δεν συστήνεται η επένδυση μεγάλων ποσών ή η αποκλειστική επένδυση σε κρυπτονομίσματα, λόγω του μεγάλου ρίσκου που τα συνοδεύει.

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη επένδυση για το δικό σας προφίλ

Κάθε επενδυτής θα πρέπει να επιλέγει εκείνο το είδος επένδυσης που εξυπηρετεί καλύτερα τους δικούς του επενδυτικούς στόχους. Ακόμη κι αν θεωρείτε ότι το ποσό που διαθέτετε είναι μικρό για να προχωρήσετε σε κάποια επένδυση, υπάρχουν επιλογές για να ξεκινήσετε να χτίζετε το δικό σας επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Επικοινωνήστε σήμερα με την αξιόπιστη ομάδα επενδυτικών συμβούλων της GoJack για να συζητήσουμε τις επενδυτικές σας ανάγκες, να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχετε για τα κρυπτονομίσματα ή για άλλα επενδυτικά οχήματα και να σας προτείνουμε τις καλύτερες λύσεις για τον δικό σας προϋπολογισμό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας