Επιχειρηματικό σχέδιο για νέα επιχείρηση

26 Ιουλίου, 2023

Η εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου (ή αλλιώς «business plan») αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια που περνά μια επιχείρηση κατά τα πρώτα της βήματα. Όσο πιο καλά δομημένο είναι το επιχειρηματικό σχέδιο για μια νέα επιχείρηση, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει. Αν σκέφτεστε να ιδρύσετε μια επιχείρηση ή αν προσπαθείτε να συντάξετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο, σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για ένα επιτυχημένο business plan.

Τι είναι το business plan;

Το business plan είναι η συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου δράσης μιας επιχείρησης. Η σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου δίνει την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να αναλύσουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του εγχειρήματός τους, να συγκεκριμενοποιήσουν τη στρατηγική τους και να θέσουν ξεκάθαρους στόχους για την πορεία, το μέλλον και τα κέρδη της επιχείρησής τους.

Γιατί να κάνω ένα επιχειρηματικό σχέδιο;

Η δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου ακούγεται χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία και γι’ αυτό πολλοί νέοι επιχειρηματίες προσπαθούν να την αποφύγουν. Ωστόσο, ένα business plan προσφέρει πολλαπλά οφέλη που συμβάλλουν στην επιτυχία της επιχείρησης. Για παράδειγμα, ένα σωστά οργανωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για νέα επιχείρηση:

  • αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες προσέλκυσης επενδυτών
  • βοηθά να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα αδύναμα σημεία της επιχείρησης
  • λειτουργεί ως οδηγός για κάθε επόμενη κίνηση
  • καθορίζει τις αρμοδιότητες κάθε μέλους της επιχειρηματικής ομάδας
  • δημιουργεί δέσμευση για την υλοποίηση των αναφερόμενων δράσεων
  • διευκολύνει την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων

Με λίγα λόγια, η αρχική αφιέρωση χρόνου στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου, εξοικονομεί χρόνο και αποτρέπει τυχόν προβλήματα κατά τη μελλοντική δραστηριοποίηση της επιχείρησης.

Τι περιλαμβάνει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για νέα επιχείρηση;

Ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται, το επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να εστιάζει σε κάποιους τομείς περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, ένα business plan που στοχεύει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, θα πρέπει να δίνει έμφαση στα οικονομικά στοιχεία και τα αναμενόμενα κέρδη. Από την άλλη, ένα επιχειρηματικό σχέδιο που χρησιμοποιείται εσωτερικά για την καλύτερη οργάνωση της επιχείρησης, μπορεί να εστιάζει στο πλάνο δράσης. Σε γενικές γραμμές, ένα επιχειρηματικό σχέδιο για μια νέα επιχείρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Σύνοψη

Η σύνοψη ενός επιχειρηματικού σχεδίου δίνει μια συνοπτική εικόνα στον αναγνώστη για την εταιρεία σας. Εδώ αναφέρονται οι ιδιοκτήτες, το προσφερόμενο προϊόν, οι πελάτες στους οποίους απευθύνεται, οι προσδοκίες για το μέλλον. Συνήθως είναι το τμήμα του επιχειρηματικού σχεδίου που γράφεται τελευταίο, καθώς αποτελεί μια μικρή περίληψη όλων όσων αναλύονται στο business plan.

Γενική περιγραφή της εταιρείας

Στη γενική περιγραφή της εταιρείας παρέχονται λεπτομέρειες που δίνουν μια σαφή εικόνα για το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της επιχείρησης. Στις πληροφορίες που μπορούν να αναφερθούν σε αυτό το σημείο περιλαμβάνονται:

  • το αντικείμενο της εταιρείας
  • η νομική της μορφή
  • τα άτομα που την απαρτίζουν και η ειδίκευσή τους
  • το όραμα των ιδρυτών
  • οι στόχοι της εταιρείας
  • η φιλοσοφία πίσω από την επιχείρηση

Προϊόντα ή/και υπηρεσίες

Σε αυτό το σημείο γίνεται μια λεπτομερής περιγραφή των προϊόντων και/ή των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση. Εδώ μπορούν επίσης να αναφερθούν οι ανάγκες που καλύπτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, το κοινό στο οποίο απευθύνονται, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, καθώς και η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί.

Ανάλυση S.W.O.T.

Η ανάλυση S.W.O.T αποτελεί βασικό εργαλείο για κάθε επιτυχημένη επιχείρηση. Το αρκτικόλεξο «S.W.O.T.» προέρχεται από τις λέξεις Strengths (ατού), Weaknesses (αδυναμίες), Opportunities (ευκαιρίες) και Threats (απειλές). Όπως φαίνεται και από το όνομά της, σε αυτή την ενότητα του επιχειρηματικού σχεδίου αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επιχείρησης, οι ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά και οι πιθανοί κίνδυνοι.

Στρατηγική μάρκετινγκ

Άλλη μια απαραίτητη ενότητα σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για νέα επιχείρηση. Για τον σχεδιασμό της στρατηγικής μάρκετινγκ, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια έρευνα αγοράς, ώστε να υπάρχει μια ρεαλιστική εικόνα των δεδομένων της αγοράς στην οποία θα δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η στρατηγική μάρκετινγκ θα πρέπει να αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • λεπτομερή στοιχεία για το αγοραστικό κοινό που θα στοχεύσει η επιχείρηση
  • τρόπους προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών
  • πιθανούς ανταγωνιστές και τρόπους αντιμετώπισής τους
  • κόστος προώθησης
  • κανάλια διανομής

Οικονομικές προβλέψεις

Αυτή η ενότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν το business plan συντάσσεται με σκοπό την εύρεση χρηματοδότησης. Εδώ αναφέρονται τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, ο τρόπος διαχείρισής τους, οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί και τα αναμενόμενα κέρδη.

Τι είναι το Business Model Canvas;

Το Business Model Canvas (Καμβάς επιχειρηματικού μοντέλου) είναι ένας οδηγός που λειτουργεί ως πρότυπο για τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Σχεδιάστηκε για πρώτη φορά από τον Alexander Osterwalder και αποτελεί στην ουσία μια συνοπτική οπτικοποίηση των βασικών στοιχείων ενός business plan.

Ένας καμβάς επιχειρηματικού μοντέλου αποτελείται από τις εξής κατηγορίες:

  • Κύριοι συνεργάτες
  • Κύριες δραστηριότητες
  • Κύριοι πόροι
  • Προτεινόμενη αξία
  • Σχέσεις με πελάτες
  • Κατηγορίες πελατών
  • Κανάλια επικοινωνίας
  • Δομή κόστους
  • Ροές εσόδων

Πώς κάνω business plan;

Όπως είδαμε παραπάνω, η σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι μια απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και εξειδικευμένες γνώσεις σε διάφορους τομείς, όπως το μάρκετινγκ, η έρευνα αγοράς και η οικονομική διαχείριση. Αποτελεί, ωστόσο, απαραίτητο βήμα για να ανοίξετε την δική σας επιχείρηση.

Η κατάλληλη ομάδα επαγγελματιών μπορεί να σας προσφέρει την υποστήριξη και τις γνώσεις που χρειάζεστε για να συντάξετε ένα ελκυστικό επιχειρηματικό σχέδιο που θα σας εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις.

Εμπιστευθείτε την ολοκληρωμένη ομάδα συμβούλων, λογιστών και νομικών της GoJack και κάντε το πρώτο βήμα για την επιτυχία της επιχείρησής σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας