Πώς να ξεκινήσετε μία επιχείρηση σε 10 βήματα

12 Απριλίου, 2024

Το ξεκίνημα μίας επιχείρησης αποτελεί μία δύσκολη δουλειά, η οποία χρειάζεται πολύ καλό προγραμματισμό και λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Αν θέλετε να ανοίξετε μία επιχείρηση, τα πολλά και διαφορετικά πράγματα που πρέπει να γίνουν μπορεί να φαίνονται αποθαρρυντικά και να μην ξέρετε από που να ξεκινήσετε, αλλά αν σπάσετε τη διαδικασία σε μεμονωμένα βήματα, θα δείτε ότι το εγχείρημα γίνεται πιο εύκολο και διαχειρίσιμο. Γι’ αυτό, ετοιμάσαμε έναν οδηγό με τα πιο βασικά βήματα, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την έναρξη της επιχείρησής σας.

Βήμα 1: Προσδιορίστε την ιδέα σας 

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, πιθανότατα έχετε ήδη μια ιδέα για το τι θέλετε να κάνετε ή τουλάχιστον την αγορά στην οποία θέλετε να εισέλθετε. Εάν ξέρετε ότι η επιχείρησή σας μπορεί να προσφέρει κάτι που δεν προσφέρουν άλλες εταιρείες, τότε έχετε ήδη μια σταθερή, παγιωμένη ιδέα. Αν, από την άλλη, δεν έχετε ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς θέλετε να περιλαμβάνει η επιχείρησή σας, κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το τοπίο:

  • Τι σας αρέσει να κάνετε;
  • Μπορείτε να σκεφτείτε έναν τρόπο που θα διευκολύνει αυτό που σας αρέσει να κάνετε;
  • Σε τι είστε καλοί;
  • Για ποιο πράγμα σας συμβουλεύονται οι γύρω σας;
  • Ποιο είναι ένα πράγμα που πάντα θέλατε να κάνετε, αλλά δεν είχατε το απαραίτητο κεφάλαιο/χρόνο/πόρους;

Βήμα 2: Κάντε έρευνα αγοράς 

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη των προϊόντων τους, παρά για να γνωρίσουν τον ανταγωνισμό. Εάν υποβάλετε αίτηση για εξωτερική χρηματοδότηση, ο πιθανός δανειστής ή συνεργάτης σας θα θέλει να ξέρει τι είναι αυτό που κάνει την επιχειρηματική σας ιδέα να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς. Εάν η έρευνα αγοράς δείξει ότι το προϊόν ή η υπηρεσία σας βιώνουν κορεσμό στην περιοχή που θέλετε να στοχεύσετε, δείτε εάν μπορείτε να σκεφτείτε μια διαφορετική προσέγγιση ώστε να διαχωρίσετε την επιχείρησή σας από τις υπόλοιπες.

Βήμα 3: Γράψτε το επιχειρηματικό σας σχέδιο 

Το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) είναι ένα δυναμικό έγγραφο που χρησιμεύει ως οδικός χάρτης για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Αυτό το έγγραφο διευκολύνει τους πιθανούς επενδυτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και εσάς τους ίδιους να κατανοήσετε τη φύση και τη λειτουργία της επιχείρησης. Ένα καλογραμμένο επιχειρηματικό σχέδιο απαντά σε ερωτήσεις όπως: Ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης; Ποιο είναι το κοινό; Πώς θα χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα; Δείτε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για ένα επιτυχημένο business plan.

Βήμα 4: Αποφασίστε τη νομική μορφή της επιχείρησης 

Προτού υποβάλλετε αίτηση για την ίδρυση της επιχείρησής σας, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο θα είναι η κατάλληλη νομική μορφή της. Είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο βήμα, καθώς θα επηρεάσει τη φορολογία, τις καθημερινές διαδικασίες, τη χρηματοδότηση αλλά και το προσωπικό ρίσκο. Οι μορφές της επιχείρησης χωρίζονται σε ατομική επιχείρηση και σε εταιρικές επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε προσωπικές, κεφαλαιουχικές και μικτές εταιρείες. Δείτε εδώ αναλυτικά τι ισχύει για την κάθε νομική μορφή επιχείρησης.

Βήμα 5: Κάντε έναρξη και εγγραφή της επιχείρησης στο Μητρώο

Εφόσον έχετε καταλήξει στη νομική μορφή που θα έχει η επιχείρησή σας, θα πρέπει να ολοκληρώσετε όλες τις νομικές διαδικασίες για την έναρξή της, όπως την έκδοση αδειών, καταστατικού ίδρυσης, την εγγραφή της στο Μητρώο επιχειρήσεων και την επιλογή φορολογικής έδρας

Βήμα 6: Οργανώστε τα οικονομικά σας 

Η έναρξη μίας επιχείρησης περιλαμβάνει ορισμένα κόστη, ενώ θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη διαχείριση εσόδων-εξόδων. Για την οργάνωση των οικονομικών της επιχείρησής σας θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη:

  • Τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό: Επιλέξτε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο θα διατηρείτε τον λογαριασμό της εταιρείας σας και τον τρόπο με τον οποίο θα τον διαχειρίζεστε.
  • Τη λογιστική και φορολογική υποστήριξη: Ο εταιρικός σας λογιστής αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της επιχείρησης. Αποφασίστε αν θα κάνετε εξωτερική ανάθεση ή αν θα προσλάβετε κάποιον εσωτερικά γι΄ αυτό το κομμάτι.
  • Προσδιορίστε το «Νεκρό Σημείο»: Νεκρό Σημείο (Break-Even Point) είναι το απαραίτητο ύψος του τζίρου μίας επιχείρησης, το οποίο καλύπτει όλα της τα έξοδα, δηλαδή δεν πραγματοποιεί ούτε κέρδος ούτε ζημία. Είναι ύψιστης σημασίας, καθώς βοηθάει την επιχείρηση να εντοπίσει ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το κέρδος της.

Βήμα 7: Βρείτε χρηματοδότηση 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να αποκτήσετε το απαραίτητο κεφάλαιο για την επιχείρησή σας, είτε είναι μικρό είτε μεγαλύτερο. Η χρηματοδότηση μίας επιχείρησης χωρίζεται σε εσωτερική και εξωτερική. Η εσωτερική χρηματοδότηση περιλαμβάνει τα προσωπικά κεφάλαια, κεφάλαια φίλων/οικογένειας και τις πιστωτικές κάρτες. Η εξωτερική χρηματοδότηση περιλαμβάνει τα επιχειρηματικά δάνεια, τις επενδύσεις από Angel Investors/Venture Funds και το Crowdfunding. 

Βήμα 8: Ασφαλίστε την επιχείρησή σας 

Η αγορά σωστής ασφάλισης μπορεί για την επιχείρησή σας είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε επίσημα. Η αντιμετώπιση περιστατικών, όπως υλικές ζημιές, κλοπή ή ακόμα και μήνυση πελατών, μπορεί να επιφέρουν υψηλά κόστη και πρέπει να είστε σίγουροι ότι προστατεύεστε σωστά. Κάντε σχετική έρευνα και επιλέξτε την κατάλληλη ασφαλιστική πολιτική για τις ανάγκες σας.

Βήμα 9: Βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία/εργαζόμενους 

Τα κατάλληλα επαγγελματικά εργαλεία – όπως POS, εργαλείο διαχείρισης πελατών, Project Management, VPN, πάροχος email, κλπ. – θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να λειτουργεί πιο ομαλά, θα σας εξοικονομήσουν χρόνο, θα σας βοηθήσουν αυτοματοποιήσετε καθημερινές εργασίες και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις. Εάν θέλετε να απασχολήσετε προσωπικό, σιγουρευτείτε ότι έχετε βρει τους κατάλληλους υπαλλήλους.

Βήμα 10: Βγείτε στην αγορά  

Όταν είστε έτοιμοι με τα παραπάνω, το να βγείτε στην αγορά είναι μία ανάσα μακριά. Σιγουρευτείτε, όμως, πρώτα, ότι έχετε κάνει την σωστή προετοιμασία για το λανσάρισμα της επιχείρησής σας. Αυτό περιλαμβάνει να έχετε δημιουργήσει την εταιρική σας ταυτότητα, ένα website, να έχετε καταστρώσει ένα πλάνο προώθησης/marketing, να έχετε καθορίσει το πώς θα απευθυνθείτε στο κοινό σας. Έτσι, η παρουσίαση της ιδέας σας στον κόσμο θα είναι δομημένη και ολιστική.

Έναρξη επιχείρησης: Επιλέξτε τους σωστούς συμβούλους για κάθε σας βήμα

Η ύπαρξη μίας επιχειρηματικής ιδέας είναι το Α για τη δημιουργία μίας επιτυχημένης επιχείρησης, ωστόσο μέχρι να φτάσετε στο Ω υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν. Γι΄ αυτό το λόγο, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι μία έξυπνη λύση για να σας καθοδηγήσουν στα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε για να δώσετε μορφή στην επιχειρηματική σας ιδέα και η έμπειρη ομάδα της GoJack είναι εδώ για να βοηθήσει σε κάθε στάδιο και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και λύσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας