Τι είναι η startup επιχείρηση

18 Απριλίου, 2024

Ο όρος «startup επιχείρηση» χρησιμοποιείται ευρέως την τελευταία δεκαετία και στην χώρα μας. Για τους περισσότερους αυτός ο όρος είναι συνώνυμος με πολύ μεγάλα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και το κέρδος είναι ένα βασικό της χαρακτηριστικό, δεν είναι το μόνο κριτήριο για να θεωρηθεί μια επιχείρηση ως startup. Επομένως, τι είναι η startup επιχείρηση;

Τι είναι η startup επιχείρηση 

Η start επιχείρηση (ή αλλιώς «νεοφυής επιχείρηση») είναι μια νέα επιχείρηση που υπόσχεται να φέρει στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία. Λόγω αυτής της καινοτομίας έχει πολύ καλές προοπτικές για έναν εξαιρετικά ταχύ ρυθμό ανάπτυξης. Χαρακτηρίζεται ως «νεοφυής» στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της, όταν ακόμα διερευνάται η ανάγκη της αγοράς για το προϊόν ή την υπηρεσία της επιχείρησης. Σε αυτά τα στάδια αναζητά χρηματοδότηση προκειμένου να καταφέρει να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο.

8 κοινές παρανοήσεις για τις startup επιχειρήσεις 

Λόγω της σχετικά πρόσφατης εμφάνισής τους στην Ελλάδα και του καινοτόμου χαρακτήρα τους, οι startup επιχειρήσεις συνοδεύονται ακόμα από πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη φύση και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Κάθε νέα επιχείρηση είναι startup 

Κάθε νεοσύστατη επιχείρηση δεν είναι απαραίτητα και startup. Όπως φαίνεται και από τον παραπάνω ορισμό, για να θεωρείται μια επιχείρηση νεοφυής, θα πρέπει να ισχύουν οπωσδήποτε τα εξής:

    • Το αντικείμενο της είναι πρωτοποριακό και καλύπτει μια ανάγκη του κοινού που δεν υπήρχε τρόπος να ικανοποιηθεί πριν την ίδρυσή της.
  • Ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξής της είναι ταχύτατος.

Οι startups είναι τεχνολογικές επιχειρήσεις 

Πράγματι, πολλές startups δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι είναι ευκολότερο να δημιουργηθεί κάτι πρωτοποριακό σε αυτόν τον κλάδο. Ωστόσο, δεν υπάρχει εξ ορισμού κάποιος περιορισμός στον κλάδο στον οποίο μπορεί να δραστηριοποιηθεί μια startup.

Όλες οι startups έχουν μεγάλη επιτυχία 

Αυτή η παρανόηση προκύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότερες startups που γίνονται γνωστές είναι αυτές που κατάφεραν να εδραιωθούν. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, καθώς μόνο το 10% των startups που ιδρύονται κάθε χρόνο επιτυγχάνουν τελικά τον στόχο τους και συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Οι startup επιχειρήσεις λαμβάνουν εύκολα χρηματοδότηση 

Πλέον πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις παρουσιάζονται ως startups και διεκδικούν χρηματοδότηση χωρίς να έχουν μια πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα που θα φέρει γρήγορη ανάπτυξη. Έτσι, οι επενδυτές είναι πολύ διστακτικοί στη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων.

Μια startup επιχείρηση μπορεί να λάβει εύκολα χρηματοδότηση μόνο αν το επιχειρηματικό της σχέδιο είναι σωστά οργανωμένο και η έρευνα αγοράς που έχει κάνει αποδεικνύει με πραγματικά στοιχεία στους πιθανούς επενδυτές ότι θα έχει την ταχεία ανάπτυξη που υπόσχεται. 

Μια startup επιχείρηση παραμένει startup για πάντα 

Σε αντίθεση με άλλες μορφές επιχείρησης, μια startup παύει να είναι startup όταν πια επιτύχει τον σκοπό της και έχει αναπτυχθεί αρκετά. Σε γενικές γραμμές, μια επιτυχημένη νεοφυής επιχείρηση θα πρέπει να είναι σε θέση να αλλάξει χαρακτηρισμό μέσα σε περίπου 5 χρόνια από την ίδρυσή της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο όρος «startup» αναφέρεται περισσότερο σε ένα στάδιο της επιχείρησης παρά στον ίδιο τον χαρακτήρα της.

Startup σημαίνει εύκολο κέρδος 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μια νεοφυής επιχείρηση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την ταχεία απόδοση μεγάλου κέρδους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκτά εύκολα αυτό το κέρδος. Για να τα καταφέρει θα πρέπει να καλύψει ένα μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς με ένα προϊόν που είναι προσιτό σε σχέση με αυτό που προσφέρει και δύσκολο να αντιγραφεί. Αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Οι startups ιδρύονται από νέους 

Πράγματι πολλές startups έχουν δημιουργηθεί από νεαρά άτομα ή ομάδες ατόμων που είχαν κάποια πρωτοποριακή ιδέα. Υπάρχουν όμως και αρκετές που έχουν ιδρυθεί από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών με μεγάλη επιτυχία.

Αν  μια startup αποτύχει, οι ιδρυτές της δεν είναι κατάλληλοι γι’ αυτό το είδος επιχείρησης 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις αποτυγχάνουν. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να έχουν να κάνουν με τη διαχείρισή τους, ενώ άλλοι με τις συνθήκες της αγοράς ή της οικονομίας.

Ακόμα κι αν μια startup αποτύχει λόγω λανθασμένης διαχείρισης, οι ιδρυτές μπορούν να ξαναπροσπαθήσουν και να έχουν ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Μάλιστα, η εμπειρία που θα έχουν αποκτήσει θα συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή λαθών στην επόμενη προσπάθειά τους. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, αυτή η εμπειρία εκτιμάται και από τους επενδυτές, εφόσον οι ιδρυτές δείχνουν ότι έχουν καταλάβει την αιτία της προηγούμενης αποτυχίας τους.

Επαγγελματική καθοδήγηση για έναρξη startup  

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, για την ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι σημαντικό να έχει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι είναι η startup επιχείρηση. Η επαγγελματική καθοδήγηση κατά την έναρξη startup είναι επίσης καίριας σημασίας για τη δημιουργία ενός λεπτομερούς επαγγελματικού σχεδίου που θα της εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Η πλήρης ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών της GoJack μπορεί να σας προσφέρει την αξιόπιστη επαγγελματική καθοδήγηση που χρειάζεστε για την έναρξη της δικής σας startup. Λογιστές, νομικοί και επιχειρηματικοί σύμβουλοι με μεγάλη εμπειρία θα βρίσκονται δίπλα σας σε κάθε σας βήμα, μέχρι να πετύχετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σας υποστηρίξουμε στο νέο σας εγχείρημα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας