Αγορά επιχείρησης: Τι πρέπει να προσέξετε

26 Απριλίου, 2024

Παρά το γεγονός ότι μια επιχείρηση που διατίθεται προς πώληση μπορεί να έχει πολύ καλές προοπτικές επιτυχίας, δεν είναι λίγες οι φορές που η αγορά της φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα για τον επιχειρηματία που έχει επενδύσει σε αυτήν. Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να κάνει μια τέτοια επένδυση με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια; Αν σκέφτεστε κι εσείς να κάνετε ένα τέτοιο βήμα, διαβάστε παρακάτω τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά επιχείρησης, ώστε να αποφύγετε τυχόν παγίδες.

Θέλω να αγοράσω μια επιχείρηση: Πώς να επιλέξω την κατάλληλη;

Συνήθως το ενδιαφέρον για αγορά επιχείρησης προκύπτει ως εξής: είτε υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας που επιθυμεί να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες κι έτσι αναζητά κάποια επιχείρηση για αγορά, είτε έχει γίνει γνωστό ότι μια επιχείρηση πωλείται και η είδηση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών. Πώς μπορεί όμως κανείς να επιλέξει την κατάλληλη επιχείρηση;

Πριν προβείτε σε πιο περίπλοκες διαδικασίες, απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα που θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εικόνα για την επιχείρηση που σκέφτεστε να αγοράσετε.

Τι γνωρίζω για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση;

Η επιτυχία μιας επιχείρησης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο διαχείρισής της και τις γνώσεις του ατόμου που τη διαχειρίζεται. Έτσι, μπορεί μια επιχείρηση να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη υπό συγκεκριμένη διαχείριση και όταν περάσει σε άλλα χέρια να μην έχει την ίδια τύχη.

Ένα από τα βασικά κριτήρια για την αγορά μιας επιχείρησης λοιπόν, είναι οι γνώσεις που έχετε για τον κλάδο δραστηριοποίησής της. Όσο πιο εξοικειωμένος είστε με τη συγκεκριμένη αγορά, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της, τόσο πιο πιθανό είναι να τη βοηθήσετε να ακμάσει άμεσα.

Τι θα χρειαστεί για να λειτουργήσει η επιχείρηση όπως θέλω;

Πολλοί αγοραστές παρασύρονται από τη χαμηλή τιμή πώλησης της επιχείρησης και παραβλέπουν τις ανάγκες που θα χρειαστεί να καλύψουν μετά την αγορά της. Οι ανάγκες αυτές όμως μπορεί να απαιτούν ένα μεγάλο κεφάλαιο και αρκετό χρόνο και ενέργεια ώστε η επιχείρηση να λειτουργεί με τον τρόπο που επιθυμεί ο αγοραστής.

Εκτός από το αρχικό κόστος αγοράς λοιπόν, υπολογίστε τι άλλο μπορεί να χρειαστεί η επιχείρηση. Ίσως χρειάζεται να ανανεώσετε τον εξοπλισμό, να κάνετε ανακαίνιση στον χώρο ή να αποκτήσετε συγκεκριμένες άδειες που ενδέχεται να σας βγάλουν εκτός προγράμματος ή και προϋπολογισμού.

Πόσο σκοπεύω να ασχοληθώ με αυτή την επιχείρηση;

Κάποιοι επιχειρηματίες προβαίνουν σε μια βιαστική αγορά επιχείρησης καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζει μεγάλη ευκαιρία. Ωστόσο, το πρόγραμμά τους μπορεί να είναι ήδη γεμάτο ή να μην τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλουν στη συνέχεια την απαιτούμενη προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει το εγχείρημά τους.

Επομένως, πριν αγοράσετε μια επιχείρηση, βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να αφιερώσετε τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να τη βοηθήσετε να αναπτυχθεί.

Γιατί πωλείται η επιχείρηση;

Μια επιχείρηση μπορεί να πωλείται για διάφορους λόγους και ο πιθανός αγοραστής θα πρέπει να τους γνωρίζει προκειμένου να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος μετά την αγορά.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, μειωμένα έσοδα ή άλλου είδους δυσκολίες θα χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση από μια επιτυχημένη επιχείρηση που πωλείται για λόγους συνταξιοδότησης.

Έλεγχος επιχείρησης πριν την αγορά

Για να είστε απολύτως ασφαλής, πέρα από τα στοιχεία που θα σας δώσει ο ίδιος ο πωλητής για την επιχείρησή του, θα πρέπει να διεξαγάγετε και τον δικό σας οικονομικό και νομικό έλεγχο για την αυτήν. Μέσα από αυτόν θα μπορέσετε να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν κρυφές παγίδες, όπως για παράδειγμα χρέη, υποθήκες, δικαστικές εμπλοκές κ.λπ. που θα μπορούσαν να σας δημιουργήσουν προβλήματα μετά την αγορά επιχείρησης.

Καλό θα ήταν να αναθέσετε τη διαδικασία ελέγχου της επιχείρησης σε μια ολοκληρωμένη ομάδα επαγγελματιών που να περιλαμβάνει νομικούς, λογιστές αλλά και επιχειρηματικούς συμβούλους. Κάθε ειδικότητα θα διεξαγάγει έναν λεπτομερή έλεγχο στους αντίστοιχους τομείς, με αποτέλεσμα να σας παράσχει μια πλήρη εικόνα των προκλήσεων αλλά και των δυνατοτήτων της επιχείρησης.

Έτσι, θα έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη για την επιχείρηση, η οποία θα σας βοηθήσει να πάρετε με ασφάλεια την απόφαση να προχωρήσετε στην αγορά της ή να την απορρίψετε.

Ασφαλής καθοδήγηση για την αγορά επιχείρησης

Όπως είδαμε, η αγορά επιχείρησης χρειάζεται λεπτομερή έρευνα και μελέτη προκειμένου να γίνει μια σωστή εκτίμηση του ρίσκου που περιλαμβάνει μια τέτοια επένδυση. Άλλωστε, η επιτυχία της δεν εξαρτάται μόνο από την κατάσταση στην οποία την παραλαμβάνει ο αγοραστής, αλλά και από τη μελλοντική της διαχείριση.

Αν ενδιαφέρεστε κι εσείς για αγορά επιχείρησης, η GoJack μπορεί να σας καθοδηγήσει αποτελεσματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Με τη βοήθεια των έμπειρων συμβούλων επιχειρήσεων που διαθέτουμε, θα θέσετε τους σωστούς στόχους για το δικό σας επιχειρηματικό προφίλ και θα εντοπίσετε τις κατάλληλες επιχειρηματικές ευκαιρίες για εσάς.Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και κάντε την καλύτερη αρχή για μια αποτελεσματική αγορά επιχείρησης.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας