Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις και συμβουλές επιτυχίας

29 Απριλίου, 2024

Οι γυναίκες έχουν χαράξει εδώ και καιρό τον δικό τους δρόμο στον κλάδο της επιχειρηματικότητας, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα και αναδιαμορφώνοντας το τοπίο σε διάφορες βιομηχανίες. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η γυναικεία επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις. Παρακάτω, θα εμβαθύνουμε σε ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως επιχειρηματίες και θα παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές που θα τις βοηθήσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο σύγχρονο επιχειρηματικό τοπίο.

Τι είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναφέρεται στη δραστηριότητα των γυναικών που ιδρύουν και διαχειρίζονται τις δικές τους επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας συνήθως οι ίδιες το οικονομικό ρίσκο. Περιλαμβάνει γυναίκες που ξεκινούν και λειτουργούν επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο τους. Παράλληλα, μπορεί να αναφέρεται και σε γυναίκες που καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις ιεραρχίας σε μία εταιρεία. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα τονίζει τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το τοπίο σημερα

Με βάση την έρευνα GEM 2022/23 Women’s Entrepreneurship Report: Challenging Bias and Stereotypes, το 2022 το παγκόσμιο ποσοστό της έναρξης μίας επιχείρησης από γυναίκες ήταν 10,1%, σε σύγκριση με 12,7% για τους άντρες. Η Ελλάδα, μάλιστα, ήταν μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν τη χαμηλότερη επιχειρηματική δραστηριότητα σε πρώιμο στάδιο από γυναίκες, με ποσοστό 3,4% σε σύγκριση με 10,1% παγκοσμίως.

Ακόμη, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλλων φαίνεται και στο ποσοστό των γυναικών που είναι αυτή τη στιγμή ιδιοκτήτες-managers μίας καθιερωμένης επιχείρησης, το οποίο για τις γυναίκες το 2022 ανερχόταν στο 5,5% και για τους άντρες στο 8,1%. Αυτές οι ασυμφωνίες μεταξύ των δύο φύλλων υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που εμποδίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματική σφαίρα.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις

Έλλειψη κερδοφορίας

Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι η έλλειψη κερδοφορίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα του GEM, το 2022 η πρόκληση αυτή ήταν ο πιο συχνός λόγος που έδιναν οι γυναίκες επιχειρηματίες για το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 η έλλειψη κερδοφορίας κυριαρχούσε ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες επιχειρηματίες και η πανδημία χειροτέρεψε την κατάσταση. Οι γυναίκες είναι κατά μέσο όρο ιδιοκτήτες μικρών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις οικονομικές αναταράξεις της αγοράς.

Περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Ένα ακόμη από τα πιο σημαντικά εμπόδια για τις γυναίκες επιχειρηματίες είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες λαμβάνουν λιγότερη χρηματοδότηση σε σύγκριση με τους άντρες. Αυτή η διαφορά οφείλεται εν μέρει σε προκαταλήψεις εντός της επενδυτικής κοινότητας και στην έλλειψη της γυναικείας εκπροσώπησης σε θέσεις λήψης αποφάσεων, όπως για παράδειγμα στις ηγετικές θέσεις τραπεζών ή χρηματοδοτικών οργανισμών.

Άλλος λόγος που οι γυναίκες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι το μέγεθος των επιχειρήσεων που συνήθως ιδρύουν, που είναι συνήθως μικρό και συγκριτικά λιγότερο πιθανό να λάβει κάποια επένδυση σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχέδια.

Εξισορρόπηση δουλειάς-οικογένειας

Η οικογένεια και τα προσωπικά θέματα αποτελούν την πρόκληση που καταγράφει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ γυναικών και αντρών, με το 18% των γυναικών να αποδίδουν σε αυτόν τον λόγο την αποχώρηση τους από την επιχειρηματική δραστηριότητα, σε σύγκριση με το 12,6% των αντρών. Πολλές γυναίκες επιχειρηματίες αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα ως ηγέτες επιχειρήσεων, μητέρες και υπεύθυνες του νοικοκυριού, ενώ έρχονται συχνά αντιμέτωπες με τις κοινωνικές προσδοκίες και την πίεση να διαπρέψουν σε όλους τους τομείς.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Συμβουλές επιτυχίας

Ανακαλύψτε τον τομέα εξειδίκευσής σας

Όταν ξεκινάτε μία επιχείρηση, το να βρείτε τον τομέα εξειδίκευσής σας, αλλά και το πάθος σας, θα καθορίσει τα επόμενα βήματα προς την επιτυχία της. Αναζητήστε κλάδους που δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη πλήρως, ή αγορές στις οποίες υπάρχει κενό και που κατ’ επέκταση προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε καινοτόμες ή διαφορετικές λύσεις ακόμη και σε αγορές που έχουν ήδη παγιωθεί, όπως η βιομηχανία της μόδας, για παράδειγμα, στην οποία η συμμετοχή των γυναικών είναι πολύ ενεργή. Μόλις ανακαλύψετε αυτό στο οποίο είστε καλές και αυτό που σας ενδιαφέρει, η επιχειρηματική σας δραστηριότητα θα λάβει συγκεκριμένη μορφή και τα επόμενα βήματα θα ανοιχτούν μπροστά σας ξεκάθαρα.

Χτίστε ένα δίκτυο υποστήριξης

Η υποστήριξη αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της γυναικείας επιχειρηματικότητας, για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εντοπίστε και πλησιάστε ένα σύνολο από μέντορες, συμβούλους, άλλες επιχειρηματίες και πρωτοβουλίες υποστήριξης, που θα σας παρέχουν καθοδήγηση και βοήθεια όπου χρειάζεστε. Μία ακόμη κίνηση που θα σας βοηθήσει σημαντικά είναι να γίνετε μέλη ομάδων και συνδέσμων που υποστηρίζουν ενεργά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, παρέχοντας τις απαραίτητες διασυνδέσεις, γνωριμίες και πρόσβαση σε πόρους. Ορισμένα από αυτά τα δίκτυα στην Ελλάδα που υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των γυναικών είναι:

Επιδιώξτε τη συνεχή βελτίωση

Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και απαιτεί από τις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να πετύχουν οικονομική σταθερότητα. Προσπαθήστε να βρίσκετε συνέχεια τρόπους να βελτιώνετε τη διαχείριση των οικονομικών σας, να υιοθετείτε νέα εργαλεία και λύσεις που θα σας βοηθήσουν να βελτιστοποιείτε τις διαδικασίες της εταιρείας σας και να εντοπίζετε νέες τεχνολογίες που θα σας γλυτώνουν χρόνο και χρήμα. Επιπλέον, φροντίστε να μένετε ενημερωμένες πάντα για τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό, τεχνολογικό και οικονομικό τοπίο, αλλά και να παρατηρείτε τον ανταγωνισμό.

Αναζητήστε επενδυτές/χρηματοδοτικά εργαλεία

Η εξασφάλιση πίστωσης ή επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την επιχείρησή σας να εξελιχθεί. Υπάρχουν πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά προγράμματα που εστιάζουν αποκλειστικά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ζητήστε τη βοήθεια ενός σύμβουλου επιχειρήσεων, ώστε να σας καθοδηγήσει στα βήματα που χρειάζεται να κάνετε για να εξασφαλίσετε κεφάλαια για την επιχείρησή σας.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Μία κινητήρια δύναμη που φέρνει την αλλαγή

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν δυναμικό παράγοντα στην αγορά, ο οποίος οδηγεί στην κοινωνική αλλαγή και στην ενίσχυση της οικονομίας. Ωστόσο, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο επιχειρηματικό τους ταξίδι, όπως περιορισμένη χρηματοδότηση, μειωμένη κερδοφορία και δυσκολία εξισορρόπησης προσωπικής-επαγγελματικής ζωής. Χτίζοντας υποστηρικτικά δίκτυα, καλλιεργώντας τις ικανότητές τους και ενσωματώνοντας καινοτόμες λύσεις και νέες τεχνολογίες, οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να αφήσουν τον δικό τους αντίκτυπο στην κοινωνία.

Αν θέλετε να ενασχοληθείτε με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αναζητάτε έναν αξιόπιστο σύμβουλο, ο οποίος θα ακούσει τις ανάγκες σας και θα σας καθοδηγήσει στο να βρείτε τις κατάλληλες λύσεις, επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα της GoJack. Οι σύμβουλοί μας θα είναι δίπλα σας σε όλο σας το επιχειρηματικό ταξίδι, από την έναρξή του ως την εκτόξευση της επιχείρησής σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρείτε
https://gojack.gr/wp-content/uploads/img-footer-map-1.png
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδρα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣΠου Θα Μας Βρειτε
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙΑκολουθήστε Μας